Programul de guvernare PSD-PNL-UDMR. Pensii și alocații mai mari. Cu cât va crește punctul de pensie

23 noiembrie 2021 18:09   Național
Ultima actualizare:

În sfârşit! După peste două luni şi jumătate de criză politică, România va avea, în câteva zile, un Executiv cu puteri depline. Potrivit programului de guvernare PSD-PNL-UDMR, pe care premierul Nicolae Ciucă urmează să-l depună, alături de lista de miniştri, la Parlament, punctul de pensie va creşte la 1.586 de lei.

Guvernul PNL-PSD-UDMR, care s-a născut cu forcepsul, în urma unor situaţii tensionate şi a unor negocieri acerbe pentru posturile importante, va intra în pâine zilele următoare. Liberalul Nicolae Ciucă, prim-ministru şi om de încredere al preşedintelui Klaus Iohannis, va depune în Parlament lista celor 20 de miniştri (8 - de la PNL, 9 - de la PSD şi 3 - de la UDMR) şi programul de guvernare al noii coaliţii. Executivul va include şi doi vicepremieri (PSD şi UDMR). Programul de guvernare al noului cabinet prevede mai multe măsuri, care vor fi aplicate începând din 2022.

Ajutor de iarnă pentru pensionari

  • Mărirea punctului de pensie la 1.586 lei, de la 1.442 lei în prezent, şi creşterea indemnizaţiei sociale minime, de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022.
  • Susţinerea pensionarilor cu venituri reduse, pentru a depăşi perioada de iarnă.
  • Pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei, va fi eliminată facilitatea de exceptare de la plata constribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Astfel, pentru diferenţa de la 4.000 de lei în sus va fi aplicată cota de 10% CASS.
  • Şi pensiile private au fost luate în discuţie. Este prevăzută creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual, de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, până la 4,75% în 2024. 
  • În ceea ce priveşte pensiile speciale, noua coaliţie de guvernare vrea să aplice principiul contributivităţii, astfel încât pensiile de serviciu să fie recalculate. Nu este prevăzut un termen până la care să se întâmple acest lucru.

Programul de guvernare poate fi consultat aici

Salariul minim, doar doi ani

Creşterea salariului minim brut la 2.550 lei, de la 1 ianuarie 2022, faţă de 2.300 de lei, cât este în prezent. Astfel, un angajat va primi un salariu net de 1.524 lei, ceea ce reprezintă o creştere netă de 138 lei. Va fi limitată durata de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maximum doi ani, perioadă în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului respectiv.

Instituirea unei sume de 1.000 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor şi taxelor datorate către stat, pentru toţi agenţii economici care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât tânărul este angajat, până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Măsura are ca scop reducerea şomajului în rândul acestei categorii de persoane.

Instituirea unei sume de 750 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor şi taxelor datorate către stat pentru toti agenţii economici care angajează persoane cu vârsta cuprinsă între 55-65 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât persoana este angajată, până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Măsura are ca scop reducerea şomajului în rândul acestei categorii.

Ce se întâmplă cu alocaţiile

De la 1 ianuarie 2022, alocaţiile pentru copiii cu vârste între 0 şi 2 ani vor creşte la 600 de lei.

De la aceeaşi dată, alocaţiile pentru copii cu vârsta între 2 şi 18 ani vor creşte la 243 de lei.

Acordarea, în mod extraordinar, a celei de-a 13-a indemnizaţii persoanelor cu dizabilităţi. Indemnizaţia compensatorie se acordă o singură dată, în luna ianuarie 2022.

Ciolacu și Cîțu, șefi la Camera Deputaților și la Senat

În Parlament, tăvălugul noii majorități PNL-PSD-UDMR a măturat tot, așa că Marcel Ciolacu a devenit ieri președinte la Camera Deputaților, iar Florin Cîțu - la Senat. Au apărut însă probleme pentru Guvernul Ciucă din partea  PSD, unde lista de miniștri părea bătută în cuie. Sorin Grindeanu și Gabriela Firea s-au luptat în spatele ușilor închise pentru postul de vicepremier. Nemulțumită de fotoliul de ministru al Tineretului și Familiei, Firea dorea să devină vicepremier, dar a pierdut bătălia cu Grindeanu. În plus, senatorul Marius Humelnicu, fost fotbalist (care ar fi participat, cu Oţelul Galaţi, la un meci trucat, potrivit presei sportive), nu mai e nominalizat ca ministru al Economiei. Noul nume pentru acest minister este un alt senator PSD, Florin Spătaru, director la Şantierul Naval Damen. Azi încep audierile miniștrilor, iar mâine e programat votul de învestitură.

Cum arată guvernul PNL-PSD-UDMR

Prim-ministru Nicolae Ciucă (PNL)

Vicepremier Sorin Grindeanu

Vicepremier Kelemen Hunor (UDMR)

Secretar general Marian Neacşu (PSD)

PNL

Ministerul Justiţiei Cătălin Predoiu

Ministerul de Interne Lucian Bode

Ministerul Educaţiei Sorin Cîmpeanu

Ministerul Energiei Virgil Popescu

Ministerul de Externe Bogdan Aurescu

Ministerul Fondurilor Europene

Dan Vîlceanu

Ministerul Digitalizării Florin Roman

Ministerul Turismului Daniel Cadariu

PSD

Ministerul Finanţelor Adrian Câciu

Ministerul Apărării Vasile Dîncu

Ministerul Transporturilor Sorin Grindeanu

Ministerul Muncii Marius Budăi

Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila

Ministerul Agriculturii Adrian Chesnoiu

Ministerul Economiei Florin Spătaru

Ministerul Culturii Lucian Romaşcanu

Ministerul Tineretului şi Familiei Gabriela Firea

UDMR

Ministerul Dezvoltării Cseke Attila

Ministerul Mediului Tanczos Barna

Ministerul Sportului Eduard Novak

Mai multe