Programul „Noua Casă”. Se dau două tipuri de credite. Ce trebuie să știi despre avans

24 iulie 2020 16:26   Național
Ultima actualizare:

Programul „Noua Casă” oferă românilor două tipuri de credite imobiliare cu avansuri diferite, în funcție de nivelul creditării. Iată cetrebuie să știe românii care vor să se mute într-o locuință nouă!

Programul „Noua Casă” vine, într-adevăr, cu noutăți. Dacă până acum puteam împrumuta bani de la bancă cu un avans de doar 5%, de acum încolo, dacă alegem locuințe noi cu un preț de până la 140.000 euro trebuie să avem un avans mai mare și anume de 15%. Iată cât poți împrumuta de la bancă:

  • 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%;
  • 140.000 de euro, cu un avans de 15% şi garanţie de stat de 60%

Avansul de 15% şi garanţia de stat de 60% se aplică doar locuinţelor noi ce depăşesc pragul de 70.000 de euro, până la limita de 140.000 euro inclusiv. Pentru locuinţele vechi (recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) condiţiile rămân neschimbate.

Prin programul "Noua Casă" se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi (prin locuinţă nouă se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) respectiv:

  • Credite de până la 140.000 de euro pentru care se percep un avans de 15% şi se acordă o garanţie în nume şi cont stat în valoare de 60%;
  • Credite de până la 70.000 de euro cu un avans de 5% şi o garanţie în nume şi cont stat de 50%", se arată într-un comunicat FNGCIMM, potrivit Digi24.

Ce este Fondul National de Garantare a Creditelor

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României. FNGCIMM SA - IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru.

Mai multe