Proteste după decizia Senatului în cazul Oprea. Oamenii au rupt cordoanele de jandarmi și au întrerupt circulația

22 septembrie 2016 8:19   Național
Ultima actualizare:

În jur de 2.000 de oameni au ieşit în faţa Palatului Parlamentului, în semn de protest faţă de votul prin care Senatul a respins cererea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea. Aproape 5.000 de oameni şi-au anunţat prezenţa la mai multe mitinguri care ar urma să aibă loc, joi, 22 septembrie, în Bucureşti, Timişoara, Braşov, Constanţa, Cluj, Craiova, Iaşi şi Galaţi.

UPDATE 21.30: Protestul s-a încheiat după aproximativ trei ore și jumătate. Au participat peste 2.500 de manifestanți.

UPDATE 21.09: Protestatarii au început să plece din fața Senatului. au mai rămas câteva sute de manifestanți.

UPDATE 20.49: Tatăl polițistului Bogdan Gigină a venit în mijlocul protestatarilor. Le-a mulțumit tuturor pentru că au ieșit în stradă și că arată că le pasă. I-a transmis un mesaj și lui Gabriel Oprea - că nu-i dorește să treacă prin suferința pe care a simțit-o el.

„Vreau să le mulţumesc pentru solidaritatea pe care o au şi emoţional pentru copilul meu. Sper ca justiţia să fie lăsată să-şi facă treaba până la capăt. Nu pot să comentez. Eu emoţional sunt alături de aceşti cetăţeni din toată ţara. Familia Gigină aşteaptă să se facă puţină dreptate, pentru ca Bogdan să poată dormi liniştit. Atât. Nimic mai mult. (...)Fiul meu avea toată viaţa înainte. Îşi crease o familie (....) Comandantul suprem mi-a lăsat copilul în urmă. Vinovaţi, în opinia mea personală, în ordinea cronologică, sunt conducerea Brigazii Poliţiei rutiere de la acea vreme, ministrul de Interne şi firma de gaze. (...) Pe vreme nefavorabilă, trebuia scos din misiune. Bogdan nu avea o cască funcţională. Avea doar o staţie pe ghidon. În al doilea rând, domnul ministru ne spune că nu dă comandă cu ce viteză să meargă coloana. Este adevărat. Dar cu ce viteză se circulă, dacă el trebuie să ajungă la o anumită oră", a declarat tatăl lui Gigină, potrivit Adevărul.ro.

UPDATE 20.13: „Datorita manifestaţiei de la Palatului Parlamentului (Senatul României), în urma căreia manifestanţii au pătruns pe carosabil, s-a aplicat devierea traficului pe Calea 13 Septembrie, între Bulevardul Libertaţii şi Hotel Marriot. Recomandăm conducătorilor auto să evite deplasarea în zonă, să respecte semnalele poliţiştilor şi să folosească rute ocolitoare pentru deplasare“, recomandă Poliția Rutieră a Capitalei într-un comunicat.

UPDATE 20.06: Manifestanții au aruncat cu role de hârtie igienică spre clădirea Parlamentului.

UPDATE 20.00 Protestatarii au „rupt“ cordoanele de jandarmi şi au ocupat şoseaua. Aceştia au blocat Bulevardul Calea 13 Septembrie, întrerupând circulaţia pe ambele sensuri. Protestatarii au ajuns la poarta de intrare în Senat. Aceştia strigă „DNA, să vină să vă ia!“ şi „Jos imunitatea“ 

UPDATE 19.40: O persoană a fost îndepărtată de jandarmi de la protest. Bărbatul venise la protest cu o pancartă pe care scria diverse mesaje care îi acuzau pe protestatari că sunt manipulați de miliardarul George Soros. El a afirmat că mesajul pancartei „se referă la beneficiarul acestei mişcări de stradă şi de fapt al tuturor mişcărilor de stradă", George Soros. A fost "săltat" de jandarmi la câteva minute după ce a ajuns la fața locului.

UPDATE 19.37: Manifestanții aprind lumânări în memoria polițistului Bogdan Gigină, care a murit conducând coloana oficială a lui Gabriel Oprea.

Mai mulți protestatari s-au adunat și în alte orașe din țară

Cluj: Peste 300 de persoane s-au strâns în Piața Unirii și s-au îndreptat spre Bulevardul Eroilor, scandând „Oprea nu rezişti nici cu mii de securişti“, ”Dacă vă pasă ieşiţi din casă” şi „DNA, nu te Oprea”. Au ținut și un moment de reculegere în memoria victimelor din Clubul colectiv.

Brașov: Câteva zeci de persoane s-au adunat în Piața Sfatului și îi cer lui Gabriel Oprea să renunțe la imunitatea parlamentară.

Iași: În jur de 70 de manifestanți s-au strâns în Piața Unirii.

Constanța: 20 de persoane s-au strâns în fața Primăriei Constanța unde cer ridicarea imunității parlamentare.

19.33: Prostestatarii strigă: „PSD, ciuma roşie!". În piaţa sunt 2.000 de oameni.  

UPDATE 19.10: Peste 1.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa Palatului Parlamentului, în ciuda vremii ploioase. Ei au venit cu pancrate pe care scrie „Vrem dreptate!“, „Egalitate în faţa legii“, „Demisia urgentă a cercetaţilor penal“ şi „Parlament murdar, nu mai tolerăm nesimţirea voastră“. Printre protestatari se află şi Clotilde Armand, lider USB, conform adevarul.ro. Mii de români sunt indignați faţă de votul prin care Senatul a respins cererea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Mitingurile de protest faţă de votul Senatului în cazul Oprea, anunţate pentru joi între orele 18 şi 21, au fost iniţiate pe Facebook. Până în această dimineață, aproape 5.000 de persoane au anunțat că vor participa la mitinguri.

”Ieşim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi şi nu-şi mai pot cere singuri dreptatea. Ca sa fie foarte clar: pentru Gabriel Oprea nu s-a cerut reţinerea, arestarea sau altă măsură preventivă. S-a cerut accesul liber al Justiției pentru a se putea stabili conform normelor statului de drept şi ale democraţiei dacă este sau nu vinovat. Dar PSD şi acoliţii din ALDE şi PRU au pus statul de drept între paranteze din nou, l-au ridicat pe Oprea deasupra legii. Poţi să furi, poţi să ucizi, poţi să faci orice dacă ești parlamentar. Asta a decis Senatul, camera superioară a Parlamentului, instituţia fundamentala a democraţiei", au scris iniţiatorii protestelor pe reţeaua de socializare.

Mitingurile ar urma să aibă loc la Bucureşti, în faţa Senatului, la Timişoara, în Piaţa Operei, la Braşov, în faţa Prefecturii, la Constanţa, în Parcul Primăriei, la Cluj, în Piaţa Unirii, la Craiova, în Piaţa Mihai Viteazul, la Iaşi, în Piaţa Unirii şi la Galaţi, în parcul din faţa fostului cinematograf Ţiglina.

Solicitarea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpă, a fost respinsă, luni, în plenul Senatului, cu 73 de voturi ”împotriva” cererii, 45 ”pentru” şi şase abţineri.

Mai multe