Protestul chelnerilor. Ce „meniu” au servit miercuri, între orele 17.00 și 18.00
Angajații restaurantelor, cafenelelor și hotelurilor au protestat miercuri, între orele 17.00 și 18.00, la locul de muncă, împotriva „ignoranței” autorităților. În loc de mâncare și băutură, și-au așteptat clienții în fața teraselor cu... pancarte.
În uniforme, cu măști pe față și cu pancarte agățate de gât, aliniați în fața teraselor unde lucrează. Așa și-au primit clienții mii de angajați din industria HoReCa din toată țara, nemulțumiți de modul în care autoritățile gestionează situația loc, în contextul pandemiei de coronavirus. 40% din cei 400.000 de angajați au acestui domeniu sunt în șomaj tehnic, încasările au scăzut cu 30% până la 80% și mulți spun că sunt nevoiți să-și caute alt loc de muncă dacă restaurantele nu se vor deschide și la interior.
Azi, ultima comandă s-a luat la ora 17.00, iar clienții care au dorit, au fost lăsați să-și termine liniștiți mâncarea și băutura, cât timp chelnerii își afișau nemulțumirile, la intrare. „Meniul zilei: șomaj”, „La desert servim faliment”, Domnule Cîțu, vă jucați cu focul fără a ști să gătiți” sau „Nu ne mai serviți soluții expirate!” sunt doar câteva dintre mesajele afișate de angajați, la intrarea în localuri.
Protestul a durat o oră și a fost anunțat în urmă cu trei săptămâni de asociația HORA. „Ignoranța autorităților este pe cale să ruineze una dintre cele mai importante industrii ale României! Dacă lucrezi în sau pentru industria HORECA participă la protestul de miercuri 19 august pentru a trage impreună un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 ce lucrează în această industrie”