PSD, la un pas să iasă pe locul 3

30 mai 2019 21:20   Național
Ultima actualizare:

Gata, s-a încheiat numărătoarea! Rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare derulate duminică arată că Partidul Naţional Liberal (PNL) e câştigătorul scrutinului, cu 27% din voturi. Pe locul al doilea s-a clasat PSD, cu 22,5% din voturi, urmat de Alianţa 2020, care a izbutit un scor spectaculos: 22,4%.

Alegerile europarlamentare desfăşuurate pe 26 mai au consemnat o surpriză. Dacă prăbuşirea PSD cu 20 de procente faţă de alegerile parlamentare din 2016 era previzibilă, scorul Alianţei 2020 e uimitor. Astfel, PSD a strâns 22,5% din sufragiile românilor, în vreme ce Uniunea Salvaţi România (USR) – Partidul Libertate, Unitate, Solidaritate (PLUS) a adunat 22,4% din voturi. Practic, doar 13.000 de voturi au făcut diferenţa între PSD şi USR-PLUS, scrie adevarul.ro. Dacă Guvernul Dăncilă ar fi facilitat votul din diaspora, USR-PLUS avea şanse mari să treacă pe locul doi, în faţa PSD, ceea ce spune multe despre erodarea partidului aflat la putere şi de speranţele legate de o nouă forţă politică, aptă de a resuscita România. La referendumul pe justiţie, conform datelor de la Biroul Electoral Central, 6,5 milioane de persoane au votat “Da” la ambele întrebări – “Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei si graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” şi “Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Alegerile de duminică au fost urmate luni de sentinţa definitivă de condamnare la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Liviu Dragnea, liderul PSD, pronunţată de Înalta Curte. Au urmat şedinţe aprinse la PSD, soldate cu mai multe măsuri.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut miercuri demiterea lui Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, pentru bătaia de joc la adresa multor români din străinătate, care n-au reuşit să voteze după ore întregi petrecute la cozi, şi a ministrului de Interne, Carmen Dan, pentru problemele de la secţiile de votare din ţară. Potrivit G4media, Carmen Dan a fost audiată ieri la DNA, în calitate de martor, în dosarul “Tel Drum”. Ieri, şeful statului a revenit cu declaraţii: „Am primit propuneri pentru miniştri. Imaginaţi-vă că PSD mi l-a propus pe Titus Corlăţean, artizanul catastrofei din 2014 de la prezidenţiale. Nu e suficient că PSD şi-a bătut joc de români în 2014 şi în 2019, îndrăzneşte acum să mi-l propună pe Corlăţean. Această propunere va fi respinsă. Titus Corlăţean nu va fi ministru la nimic”, a tunat Iohannis. Întrebat despre Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, preşedintele a subliniat: „Eu nu am cerut demisia celor doi miniştri. Eu am cerut demiterea lor. Doamna premier Viorica Dăncilă a spus că rămâne să mai judece puţin”, a completat el.

Mai multe