Pune salcie sfințită la ușă ca să ai pace în casă!

6 aprilie 2017 20:17   Național
Ultima actualizare:

Sărbătoarea Floriilor rememorează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat cu frunze de palmier. Anul acesta, atât credincioşii ortodocşi, cât şi cei catolici celebrează Floriile duminică. Există mai multe tradiţii şi superstiţii de Florii, pe care mulţi le urmează cu sfinţenie.

Duminică, 9 aprilie, ortodocşii prăznuiesc Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele. Totodată, toţi cei care la botez au primit nume de flori îşi sărbătoresc onomastica. În unele sate din ţară, de Florii, sătenii agaţă pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei-de-vie, pe stupi şi la ferestre ramuri de salcie sfinţite. În felul acesta, toţi membrii familiei se vor bucura de prosperitate şi vor fi feriţi de probleme de sănătate.Credincioşii din Bărăgan păstrează an de an acest obicei popular: după ce vin de la slujba de Florii, aşază la uşi şi la icoanele din casă crenguţe de salcie. Astfel, ei se asigură că vor atrage binele în casă. Ca să ai o viaţă liniştită, crenguţele de salcie se ţin în casă un an, fiind de folos în tămăduirea unor boli. În anumite sate din Banat şi din Transilvania, fetele mari obişnuiesc să pună o cămaşă curată şi o oglindă sub crengile unui păr altoit. Obiectele sunt recuperate după răsăritul soarelui, fiind de mare însemnătate în dragoste şi sănătate. Ca să ai noroc în dragoste, fierbe o legătură de busuioc în apă, în noaptea de dinaintea Floriilor şi spală-ţi părul cu fiertura rezultată. Aşa vei avea şuviţe frumoase şi strălucitoare. Dacă eşti în căutarea sufletului-pereche, aruncă restul lichidului sub un păr, astfel încât potenţialii admiratori să nu întârzie să apară.

Uite ce târguri se deschid înainte de Sărbători!

București. Cel mai mare târg de Florii și Paște din România își deschide porțile vineri, 7 aprilie, în Piața Constituției. Vizitatorii îi pot trece pragul zilnic, până pe 17 aprilie, între orele 10.00 și 22.00. În 8 și 9 aprilie, Grădina Verona și Cărturești deschid o nouă ediție a Târgului de cultură și agricultură – OGRADA. Programul este între orele 11.00 și 19.00.  Târgul „Tradiții de Florii și Ospăț cu Scrumbii” se va deschide mâine, în Parcul Național. Programul va fi între 11.00 și 21.00.Deva. Joi, 6 aprilie, s-a deschis în Piața Unirii Târgul de Florii și Paște. Acesta se va defășura până pe 14 aprilie și va fi deschis între orele 9.00 și 18.00.Brașov. Târgul de Florii se va desfășura pe 8 și 9 aprilie, la Centrul Cultural Reduta. Programul: 11.00  - 20.00.Bârlad. Din 8 și până în 14 aprilie va avea loc Târgul de Paște, în Piața „Sfântul Ilie” și în Piața Victoriei.Brăila. De vineri, 7 aprilie, și până în 9 aprilie, în rondul din Parcul Monument se va desfăşura Festivalul Florilor de Primăvară.

Calea Victoriei devine pietonală weekendul viitor

Cea mai cunoscută arteră din București, Calea Victoriei, va fi pietonală, de la Piaţa Victoriei până la Piaţa George Enescu, în weekendul Paștelui. În Piața Revoluției vor fi aduse tarabe ale unor meșteri populari, iar pe restul arterei, pe trotuarele din fața magazinelor, comercianții vor putea expune diferite produse.

Evenimentul se va numi „La pas pe Calea Victoriei”, iar pentru el se vor institui restricții rutiere din data de 14 aprilie, ora 22.00, și până în data de 18 aprilie, ora 05.00. Accesul auto va fi permis doar riveranilor și autoturismelor destinate aprovizionării unităților economice. Pe durata restricțiilor, circulația rutieră se va desfășura pe str. Sevastopol, str. Gheorghe Manu, B-dul Dacia și pe str. George Enescu.

Mai multe