Puneţi flori de tei la uşă ca să alungaţi spiritele rele!
În fiecare an, la 50 de zile după Paşte, creştinii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus. Tot mâine, este şi sărbătoarea Rusaliilor, care, în tradiţia populară, sunt fiinţe fantastice, malefice, care umblă prin văzduh şi provoacă mult rău oamenilor. Uite cum te fereşti de ele şi ce tradiţii trebuie să respecţi!
Pentru a apăra gospodăria de invazia acestor spirite, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obişnuiesc să pună la porţile caselor ramuri verzi de tei, plantă despre care se spune că alungă duhurile rele. În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locaşurile lor subpământene şi încep să facă rele oamenilor. În satele din Bărăgan, credincioşii spun că acestea sunt în stare să ia minţile oricui şi le-au dat diferite nume: Iele, Zâne, Frumoasele. Dacă în Muntenia, Moldova şi Oltenia se împodobesc porţile cu ramuri de tei şi se dansează Jocul Căluşarilor, în Oltenia se sfinţesc ramurile de soc, tei, rug de mure şi jaleş, bune pentru medicina populară. În Transilvania se împletesc cununiţe din spice de grâu şi flori de câmp pentru a fi purtate de tineri la celebrarea căsătoriilor.
„Se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor şi de aceea flăcăii le aduc din păduri după care se sfinţesc la Biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane”, spun preoţii, potrivit adevarul.ro. Alte superstiţii şi obiceiuri de Rusalii spun că nu este bine să munceşti în această perioadă, pentru că zânele se înfurie pe cei ce nu le respectă şi nu le cinstesc zilele. În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.
În ajunul sărbătorii de Pogorâre a Sfântului Duh, adică astăzi, credincioşii îşi comemorează morţii şi respectă cu sfinţenie datini transmise din moşi-strămoşi. Este ziua în care se împart sarmale în foi de viţă, colivă, orez cu lapte şi cireşe.