Purgatoriul de la Berevoiești

15 iulie 2016 16:44   Național
Ultima actualizare:

Din cei 40 de stăpâni de sclavi de la Berevoiești, 37 au fost arestati, iar unul a fost plasat in arest la domiciliu pentru ca are nevoie de dializa. Potrivit știrileprotv.ro, primarul si polițiștii din localitate ar putea fi anchetati, pentru că au apărut multe mărturii care spun că au știut de ceea ce se întâmpla în fermele unde erau ținuți cei abuzați

Reprezentanții poliției, spun că există săteni care acum, când liderii clanurilor au fost trimiși în spatele gratiilor, acuză liderii comunității, conducerea primăriei și a postului de poliție din localitate că ar fi știut că anumite familii țin oameni în captivitate pe care îi abuzează, dar au tăcut, ba chiar au profitat de situatie. Au fost și cazuri in care ostaticii erau vânduți în sat cu sume cuprinse intre 300 si 500 de lei. Pe de alta parte, cele 15 victime eliberate sunt epuizate și vor avea nevoie de timp să revină la viață.

Detaliile anchetei sunt atata de dureroase încat pina si anchetatorii au fost șocați. Toate victimele, 17 gasite la descinderi, sunt acum în centre de recuperare.

Toată comuna știa ca mai multe familii au robi pe care îi folosesc atât la muncile din casă, dar și să facă bani: îi trimiteau la cerșit ori la furat lemn din pădure. Procurorii spun ca totul functiona dupa reguli bine puse la punct. Anumite persoane aveau misiunea sa se asigure ca nimeni nu intră în sat.

Florin Proca, primarul comunei Berevoiesti: "Niciodata, nu am folosit in proprietate personala sau in oriunde alta parte persoane de etnie roma, ba mai mult zic ca am folosit acele persoane de care nu am stiu de existenta lor, ca se afla..."

Daniel Horodniceanu, procuror sef DIICOT: "Mi s-a comunicat de catre cei care au participat la actiune ca aveau o atitudine de neincredere ca vor fi eliberati. Se obisnuisera foarte mult. Tinerea acesta in sclavie are consecinte psihologice pe termen lung, devin aservite stapanilor lor.”

In Gămăcești sunt aproximativ 250 de asistați social iar în mod normal, inspectorii primariei ar fi trebui sa intre în casa fiecăruia periodic, pentru ancheta social în urma căreia se acordau ajutoarele. Ar fi trebuit astfel sa vadă sclavii și să anunțe autoritațile, ceea ce nu s-a intamplat niciodată

Mai multe