Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: "Preotul este un om prăbușit în acest moment. Va purta pe umeri această povară"
Preotul din Suceava s-ar fi autosuspendat din funcție, după tragedia de duminică (31 ianuarie), când un bebeluș a intrat în stop cardio-respirator. Copilul a fost dus la spital, dar a decedat luni (1 februrie). Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române susține că preotul care a efectuat slujba de creștinare este la pământ.
„Personal nu am putut vorbi cu părintele, care este într-o stare de deznădejde totală, este un om prăbușit, în acest moment. Este suspendat, firește. El însuși a dorit să se suspende de la slujirea în biserică pe parcursul acestei anchete. Va purta pe umeri această povară. Ce îi spui unui părinte căruia îi moare un copil? Ce cuvinte ai să explici moartea unui inocent? Nu există discuții, există cel mult solilocvii, adică intrarea în noi înșine, rugăciunea și, bineînțeles, deplângerea.”, a declarat Vasile Bănescu, la Matinalii DigiFM.
"Dacă părinții știu că acel copilaș al lor este foarte fragil, este născut prematur, nu este o urgență botezarea unui copil"
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat că botezul poate fi făcut și fără scufundare totală în cristelniță. Părinții pot comunica acest lucru preoților, dacă nu sunt de acord. Vasile Bănescu a precizat și că botezul nu trebuie făcut neapărat la 40 de zile, mai ales dacă bebelușul are probleme de sănătate.
„Dacă părinții știu că acel copilaș al lor este foarte fragil, este născut prematur, nu este o urgență botezarea unui copil, în ciuda unor tradiții încetățenite la 40 de zile. Părinții pot vorbi cu preotul. Orice preot trebuie să fie deschis, trebuie să îi asculte pe părinți, e copilașul lor și creștinarea trebuie să constituie o celebrare a bucuriei și nu o traumă. Dar se practică botezul inclusiv prin scufundarea copilașului, aproape totală, în apa din cristelniță și turnarea cu căușul palmei, de trei ori, pe creștetul copilașului.”, a adăugat Bănescu.