Radu Beligan a murit. Roluri memorabile în peste șapte decenii pe scenă
Radu Beligan a murit miercuri, 20 iulie, în jurul orei 13:00, la Spitalul Elias din Capitală. Cel mai longeviv actor de teatru, recunoscut chiar și de Cartea Recordurilor era internat de vineri, 15 iulie, la secția de Terapie Intensivă. Cinci zile mai târziu, Radu Beligan a murit din cauza unui stop cardio-respirator.
O adevărată legendă a teatrului românesc, Radu Beligan a fost pe scenă o viață întreagă. Peste 70 de ani, Radu Beligan a fost sinonim cu lumea artistic[. Pe lângă talentul desăvârșit, vocea inconfundabilă l-a clasat în memoria colectivă a românilor.
Coincidență sau nu, Radu Beligan s-a născut chiar de ziua Sfântului Filimon, protectorul artiștilor, la 14 decembrie 1918. Și-a dedicat existența visului de a încânta oamenii și de a-i face să vibreze.
A stat la masă cu Regina Marii Britanii
"Eu m-am născut într-o familie modestă, cu patru copii. Tatăl meu, un actor cu mai puțin noroc decât mine, și-a încheiat prematur viața teatrală în urma unui diferend avut cu Mihail Sadoveanu. Mama avea o voce frumoasă, era grecoaică, venea din țara care a inventat teatrul. Era casnică, ținea din toate punctele de vedere casa singură, până și hainele de pe noi erau croite și cusute de ea. În plus, știind foarte bine limba franceză, ne-a învățat și pe noi. Eu am fost favorizat pentru că și-au dat seama că îmi place cartea. Părinții mei au investit tot ce puteau, ca să ajung undeva departe. Sunt un băiat plecat de la țară. Mergeam cu vaca, cu picioarele goale. Imaginați-vă că băiatul acesta a luat masa cu Regina Angliei!'', povestea Radu Beligan într-un interviu.
A jucat în peste 100 de producții
A jucat în peste 80 de piese de teatru și 30 de filme. Și-a făcut debutul în lumea artistică în spectacolul "Crimă și pedeapsă", iar în primii ani ai carierei a jucat la Teatrul Regina Maria, Uranus, Teatrul din Sărindar. Primul său rol de film a fost Rică Venturiano din ''O noapte furtunoasă", în 1943. Ultimul rol "pe sticlă" a fost în 2001, în ''După-amiaza unui torționar", în regia lui Lucian Pintilie.
În 1961 a înființat Teatrul de Comedie, al cărui director a fost până în 1969. Pe această scenă a jucat în anii '60 în "Șeful sectorului suflete'' (1963), ''Rinocerii'' (1964), ''Capul de rățoi'' (1966), ''Opinia Publică'' (1967), ''Ucigaș fără simbrie'' (1968).
Din 1969 până în 1990 a fost directorul Teatrului Național București.
"Egoistul"- teză de excelență
Piesa pe care se băteau toți românii este "Egoistul", unul dintre momentele în care s-a văzut și talentul regizoral al maestrului. Timp de două ore, Radu Beligan făcea istorie pe scenă, nu doar din poziția de regizor, ci și din cea de actor. Chiar la aniversarea a 97 de ani, Beligan a jucat în cea de-a 300-a reprezentație a piesei "Egoistul", când a și fost sărbătorit în locul care-i plăcea cel mai mult, scena.