Radu Mazăre, prima zi la închisoarea Rahova. Constanța petrece de ziua orașului

21 mai 2019 16:07   Național
Ultima actualizare:

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre este șef de cameră la Penitenciarul Rahova, a cerut cărți, a contestat arestul și este în silenzio stampa. A fost adus marți la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru confirmarea mandatului de arestare emis în dosarul Polaris, în care a fost condamnat, în primă instanţă, la 9 ani şi 10 luni de închisoare. În acest timp, în Constanța este sărbătoare, de ziua celui mai mare oraș de la malul mării.

La Rahova au fost făcute pregătiri intense pentru sosirea lui Radu Mazăre. Potrivit unor surse din Administrația Națională a Penitenciarelor, omul de afaceri și-a aranjat cât a putut ploile în pușcărie. Luni noapte când a fost adus în țară și era obosit, pentru a se odihni ca lumea, acesta a fost cazat singur în cameră, deși aceasta avea patru paturi. Marți dimineață i-au mai fost aduși doi colegi de temniță. Mazăre nu a stat prea mult timp cu ei pentru că a intrat în procedura obișnuită la intrarea în pușcăria Rahova, cel mai mare penitenciar de tranzit din România. Aici va sta 21 de zile și a început de marți analizele și completarea formalităților pentru luarea în evidență. Dacă îi rămâne pedepsa de peste 9 ani, la expirarea perioadei numite”de carantină”, Mazăre va fi dus, după cum este cutuma, la un penitenciar de regim semi-deschis sau închis, situat în apropierea domiciliului. Vorbim de Slobozia, Tulcea. Dacă ar avea pedeapsă sub cinci ani de executat, ar putea ajunge la Penitenciarul Poarta Albă iar dacă ar avea niscaiva boli, la Spitalul Penitenciar Poarta Albă, spații de deținere mult mai lejere. Apărătorul lui Radu Mazăre, Lizeta Haralambie, a declarat marți că fostul primar al Constanței se aștepta să fie arestat și că la Rahova nu s-a plâns de nimic, subliniind că acesta a început să citească o parte din cărțile solicitate, cu subiecte de istorie și geografie. Mazăre a fost plecat în Madagascar mai bine de un an. A anunțat deja că după ce va fi eliberat nu va mai rămâne în România și se va retrage în Madagascar.

„Este OK, nu a reacționat în niciun fel, se aștepta (să fie arestat, n.r.). (Starea lui, n.r.) e foarte bună. Este sănătos. Rămâne în carantină 21 de zile. Nu am stat să discutăm de regrete. Am fost să discutăm juridic ce urmează. Astăzi (marți, n.r.) o să îl ducă la instanță și cam atât. S-a odihnit, a dormit, citește. Citește ce cărți prinde. Citește foarte mult, istorie, geografie, politic”, a declarat Lizeta Haralambie pentru Mediafax. Apărătorul a mai subliniat că fostul primar al Constanței i-a dictat un comunicat care va fi transmis presei după ce va fi redactat juridic.

Mazăre adus pe ascuns la Înalta Curte

Radu Mazăre, extrădat din Madagascar pentru a-și ispăși pedeapsa definitivă de 9 ani de închisoare cu executare în România în dosarul retrocedărilor, a fost adus marți la Înalta Curte pentru confirmarea mandatului de arestare în alt dosar.  Deși inițial era anunțată ora 14.30 pentru sosirea deținutului, acesta a fost adus cu mascații cu 30 de minute mai devreme. Avocata a anunțat că deocamdată Mazăre nu face declarații”pentru că a vorbit suficient în ultimii 10 ani”. Va da un comunicat dar care deocamdată, după cum au susținut avocații”este la redactare”. În dosarul în care a fost dus marți la instanță, cunoscut ca dosarul Polaris, fostul primar al Constanţei a fost condamnat, în 3 mai 2019, la 9 ani şi 10 luni de inchisoare, dar sentința nu este definitivă. Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese. În acest dosar Mazăre a făcut recurs și a contestat

Constanța petrece la sărbătoarea pusă de Mazăre

Pe 21 mai 2002, când încă Radu Mazăre era stăpânul Constanței, a fost sărbătorită prima oară ziua orașului. În acest an, în timp ce fostul edil se acomodează cu pușcăria, localnicii petrec din nou. Potrivit festivitățile încep la ora 17.00 cu o paradă a elevilor, militarilor, jandarmilor și notabilităților orașului, pe traseul Bd Tomis-Piața Ovidiu. Urmea ză o piesă de teatru cu o trupă locală, un concert al trupei 3 Sud-Est și la final, la ora 22.00 un foc de artificii. Cândva, la aceste petreceri participa și Mazăre. Vremurile în care Mazăre îmbrăcat în costumații ciudate și călare pe elefanți își făcea apariția șocant, au apus

Mai multe