Raed Arafat: „Să fim precauți în perioada următoare!”

27 ianuarie 2022 13:16   Național
Ultima actualizare:

Șeful DSU, Raed Arafat, a ținut azi o conferință de presă în care a arătat cum au crescut cazurile de COVID în ultima perioadă, cum încep să se umple spitalele și cum rând pe rând sute de localități au intrat în scenariul roșu. Avertizează că evoluția este în continuă creștere, dar că situația nu e îngrijorătoare.

„Cu cât crește numărul de cazuri, cu atât la un moment dat vom avea presiune și pe sectorul sanitar. Este o situaţie care necesită precauţie în următoarele două - trei săptămâni până atingem vârful şi vedem că începe să scadă. Trebuie monitorizat, trebuie adaptat, trebuie respectate regulile de bază, mai ales purtarea măştii”.

A anunțat că săptămâna viitoare am putea depăși 1.000 de pacienți în secțiile ATI, dacă se menține trendul ascendent al bolnavilor din spitale, iar soluția: se va începe transferul lor între spitale, în funcție de situația din fiecare județ în parte. În ceea ce privește riscurile îmbolnăvirii medicilor și focarele din instituțiile sanitare, dă asigurări că cifrele în acest moment nu reprezintă un impact major în țară, dar dacă situația se agravează, vom apela la varianta detașărilor.

Și secretarul de stat Andrei Baciu, prezent la conferință, recunoaște că „urmează câteva săptămâni dificile”, dar e încrezător că Ministerul Sănătății a luat, până acum, câteva măsuri bune: a facilitat testarea COVID, care se poate face gratuit atât la medicii de familie, cât și în farmacii sau la centrele nou înființate în București, au fost deschise centre de evaluare unde bolnavii cu forme ușoare să poată merge siguri pentru a primi tratamentul adecvat, iar toate acestea vor scădea presiunea de pe spitale.

Joi, încă o zi cu peste 30.000 de cazuri

Autoritățile au anunțat azi alte 31.683 de noi cazuri de COVID, dintr-un total de 100.952 de teste PCR și antigen efectuate. Un singur județ a mai rămas în scenariul verde, Mehedințiul, și doar 4 mai sunt în scenariul galben. Începe să crească și numărul deceselor, ieri fiind înregistrare 71. În spitalele COVID, numărul pacienților internați în secții este de 7.834, cu 486 mai mulți decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt 731 de bolnavi în stare gravă. Numărul copiilor internați în spitale a ajuns la 704. Alți peste 200.000 de români sunt blocați în case, fie bolnavi, fie în carantină. Conform buletinului de ieri, sunt 140.513 persoane confirmate pozitiv în izolare la domiciliu și 7.036 în izolare instituționalizată, iar alte 90.857 de persoane se află în carantină la domiciliu.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Mai multe