Ramona vine la şcoală cu copiii în braţe
La 20 de ani, Ramona Păcurar dă o adevărată lecţie de viaţă. Mama ei nu a lăsat-o niciodată să meargă la şcoală şi a obligat-o să-şi crească cei doi fraţi mai mici. Acum, e mamă la rândul ei, dar nu şi-a abandonat visul: s-a înscris la şcoală şi vine cu cei mici la ore.
„Mi-am dat seama că nu pot să mă descurc în viaţă fără şcoală, că nu mă angajează nimeni şi nu pot să-mi întreţin copiii, iar anul trecut m-am înscris la şcoală", spune Ramona.
Tânăra este acum este elevă într-o clasă specială la Şcoala Generală nr. 14 din Braşov. Nu are cu cine să-şi lase cei doi copii, pe Andrei, care în decembrie va împlini 2 ani şi pe Anamaria, care are deja 4 ani, aşa că vine cu ei la ore.
„Mi-e greu, dar nu am ce face. Copiii nu prea au răbdare în timpul orelor şi nu mă pot concentra. Seara, după ce îi culc, mă apuc să rescriu pe alt caiet tot ce am făcut la ore şi aşa reuşesc să şi învăţ. Anul trecut a fost şi mai greu, că trebuia să îl alăptez pe Andrei şi îmi era ruşine de colegi", ne explică Ramona.
Micuţa Anamaria stă cu mama ei în aceeaşi bancă, iar de fiecare dată când eleva Păcurar iese la tablă, cea mică se ţine scai de ea. Pe culoarul dintre bănci, Andrei doarme liniştit în cărucior. Câteodată plânge în timpul orelor, dar imediat vreun coleg de clasă îl linişteşte.
De câte ori iese la tablă, eleva-mămică este însoţită de fiica ei, Anamaria
„Este impresionant, noi îi spunem «mama-eroină». Şi culmea este că se şi descurcă foarte bine la ore. Uitaţi ce scris frumos are şi ce caiete ordonate", o laudă profesoara Mariana Stoica, coordonatoarea proiectului „A doua şansă".
Acum, cea mai mare fericire a Ramonei este că le poate citi poveşti celor mici. Nu vrea să se limiteze la atât, aşa că nu va renunţa la şcoală.
70 de elevi studiază prin «A doua şansă»
Şcoala Generală nr. 14 este singura din judeţul Braşov unde funcţionează programul „A doua şansă", un program prin care adulţii până în 40 de ani se pot înscrie ca să termine opt clase.
Există şi un parteneriat cu Colegiul Naţional Economic din Braşov, iar cei 70 de elevi de la „A doua şansă" fac aici cursuri de ajutor de bucătar/ospătar, în urma cărora primesc o diplomă de specializare.