Rata la credit a crescut cu 10%. Iată ce sfaturi îţi dau analiştii!
Veşti proaste pentru românii cu credite în lei. Într-un singur an, ratele au crescut cu 10%. Şi nu se vor opri aici. Analiştii estimează o creştere şi mai mare pentru perioada imediat următoare şi îţi dau sfaturi dacă tot mai ai de gând să te îndatorezi la bănci.
Ai un credit în lei? Stai cu ochii lună de lună pe ROBOR şi te rogi ca indicele să nu crească? Ghinion! Iată că rata medie a dobânzii pentru creditele în lei (ROBOR) a depăşit previziunile estimate pentru anul 2017 şi se apropie de nivelul preconizat de analişti pentru sfârşitul anului 2018. Acesta a urcat la valoarea 1,46, nivel la care a mai fost în data de 5 octombrie 2015. Astfel, într-un an, rata la creditele Prima Casă a crescut cu 10%. De exemplu: La un credit de 225.000 lei pe o perioada de 30 ani cu ROBOR 3M + 2% şi un comision 0,45% anual, calculat la valoarea garanţiei - şi anume 50% din soldul finanţării garantate / sau a principalului, creşterea bruscă a ROBOR la nivelul 1,46 generează o rată de 1.005 lei (cu 10% mai mult decât în septembrie 2016), informează FinZoom.ro.
Dacă trendul de creştere accelerată a indicelui ROBOR va continua, în curând ar putea ajunge la estimările analiştilor pentru decembrie 2018.
Pierderea locului de muncă, scăderea venitului sau creşterea ROBOR (ce ar determina chiar şi dublarea ratei lunare) sunt doar câţiva dintre factorii care v-ar duce la imposibilitate de a plăti ratele. Iată câteva recomandări de la analiştii FinZoom.ro:
1. Nu vă îndatoraţi mai mult de 20-30% din venituri şi încercaţi să economisiţi echivalentul a câteva rate.
2. Faceţi cât mai multe rambursări în avans la începutul creditului pentru că:
- se reduce exponenţial perioada de împrumut (cu 12 luni dacă păstrăm rata actuală şi în prima luna achităm 5 rate)
- nu plătiţi comision de rambursare anticipată (la creditele cu dobânzi variabile şi nici la creditele ipotecare noi cu dobânzi fixe)
- veţi plăti băncii mai puţine dobânzi şi comisioane
3. Optaţi pentru credite cu dobânda fixă pentru că rata lunară rămâne aceeaşi şi cunoaşteţi toate costurile.
Click! spune
ROBOR este un indice stabilit pe piaţa interbancară şi care se calculează ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională a României (BNR). Creşterea sa este influenţată de evoluţia generală a economiei, de creşterea inflaţiei, reluarea creditării sau împrumuturile statului, dar şi de intervenţiile BNR pe piaţa valutară.