Ratele chiar ne bagă în spitalul de nebuni!
Simţi că te sufoci numai la gândul că trebuie să mergi la bancă? Eşti obsedat să tragi de fiecare leuţ în fiecare lună? Atenţie, ai de trei ori mai mari şanse să ajungi la spitalul de nebuni. Statistic, în intervalul 1991-2008, din 10.000 de britanici, peste 6.853 au ajuns dependenţi de anti-depresive din cauza stresului produs de problemele financiare.
Echipa de cercetători coordonată de doctorul John Gathergood, de la Universitatea din Nottingham, a descoperit că oamenii care au probleme financiare răspândesc stresul şi anxietatea la toate nivelurile vieţii lor sexuale.
"Atunci când ştii că ai rate de plătit nu te mai poţi concentra în timpul activităţilor zilnice, nu mai poţi lua decizii, ai insomnii, eşti predispus la îmbolnăviri, pentru că sistemul imunitar îţi e la pământ, libidoul îţi e la pământ şi ai momente când vorbeşti singur", a descris Gathergood profilul bolnavului cu vârsta cuprinsă între 33 şi 48 de ani.
Majoritatea celor afectaţi de "stresul ratelor" apelează la antidepresive şi calmante. Efectul acestor medicamente este însă unul nociv, pentru că afectează stările emoţionale şi reduc simţitor capacitatea de a "te mai bucura sincer sau de a spera într-o ameliorare".
Analizele făcute în cadrul studiului pe diferiţi voluntari înainte să-şi plătească ratele au confirmat creşterea nivelului de cortizol (n.r. hormonul stresului).
"Falimentul, datoriile, împrumuturile sau executarea judecătorească devin coşmarurile de zi cu zi ale omului din zilele noastre. Astfel, el nu se poate bucura după ce achită o datorie, pentru că deja se gândeşte la o alta", a punctat cercetătorul citat de revista "Economic Journal".
«Tot stresul de la bani porneşte»
Marius Gheorghe (43 de ani): "Mie îmi vine să mă spânzur şi fără rate la bănci. Trăiesc dintr-un ajutor social de 125 de lei pe lună. Ce să fac mai întâi cu banii ăştia? Trăim vremuri grele, în care lumea moare de foame pe stradă. Ce să mai vorbim de bănci, că astea te mănâncă de viu".
Constantin Văietiş (56 de ani): «Soţia mea are un credit la bancă şi ratele pe care le plăteşte ajung la mai bine de un sfert din salariul ei. Suntem tot timpul încordaţi, că nu ştim unde să împărţim salariile mai întâi. Bineînţeles că e un factor de stres, care nu ne face bine".
Constantin Opincaru (43 de ani): "Ratele la bănci îmi mănâncă zilele. Aproape jumătate din salariu se duce la credit. Vreau să spun că tot stresul de la bani porneşte. Eu am divorţat de soţie din pricina asta: am plecat amândoi la muncă în străinătate şi, când a văzut traiul de acolo, nu s-a mai întors acasă".
Caty Tudose (37 de ani): "Nu îmi trebuie rată la bancă câte zile voi avea. Mulţumesc lui Dumnezeu, ne descurcăm cât de cât. Am un băiat de 18 ani şi cheltuielile nu sunt mici, salariile sunt aşa cum sunt, dar niciodată nu am luat în calcul un credit bancar. Ştiu că dacă voi face pasul ăsta o să fiu vândută băncii pentru mulţi ani".
Click! spune
Românii sunt datori vânduţi la bănci. Astfel, valoarea totală a creditelor în lei restante ale populaţiei şi firmelor, raportate la nivelul lunii aprilie 2012, se cifrează la 10,025 miliarde lei, cu 2,7% peste cea din luna martie, iar a celor în valută la 13,841 miliarde lei, în creştere cu 3,6%, conform unui raport al BNR. Constănţenii sunt cei mai îndatoraţi din perspectiva raportului între volumul de credite acordate pe cap de locuitor şi salariul mediu (7.358 lei pe cap de locuitor).