Ratele românilor, în aer. Indicele ROBOR la trei luni a crescut azi la 2,42%

25 aprilie 2018 11:57   Național
Ultima actualizare:

În lei sau în valută, nici un împrumut bancar nu mai e fezabil în România. Indicele ROBOR la trei luni, pe baza căruia sunt calculate dobânzile creditelor în moneda națională, a crescut miercuri, 25 aprilie 2018, la 2,42%. E un record care a mai fost atins abia în 24 octombrie 2014.

Cu o zi în urmă, indicele ROBOR se afla la o valoare de 2,28%, iar analiștii financiari spuneau că, sub nici o formă, nu se va menține acolo. Creșterea, anticipată așadar de experți, s-a concretizat azi, după anunțul discret al Băncii Naționale a României. ROBOR la trei luni a ajuns la 2,42%, valoare care s-a mai înregistrat abia în 24 octombrie 2014.

Creșterea acestui indicator s-a făcut prin retragerea din piață a unor sume importante de lei din băncile comerciale. Doar luni, băncile private au depus la BNR 18 miliarde de lei pentru o perioadă de o săptămână. Această mișcare a BNR are ca scop reducerea presiunilor inflaționiste, însă efectul la nivel micro este devastator pentru românii care au credite în lei. Dobânzile împrumuturilor contractate în moneda națională sunt stabilite în funcție de valoarea indicelui ROBOR. Cu cât acesta este mai mare, cu atât ratele lor lunare cresc. Deja, românii care s-au împrumutat în lei pentru casă resimt o creștere a ratei lunare cu câteva sute de lei.  

În același timp, a crescut și indicele ROBOR la șase luni, până la valoarea de 2,54%. Indicatorul s-a mai aflat în acest punct doar în 28 octombrie 2014. Creșteri au fost și pentru ROBOR la nouă luni (2,60%) și ROBOR la 12 luni (2,65%).

Mai multe