Război deschis între candidații la Primăria Capitalei. Firea i-a făcut plângere penală lui Nicușor Dan
În doar zece zile bucureștenii vor ieși la vot ca să-și aleagă primarul pentru următorii patru ani. Astfel că războiul s-a întețit. Candidatul PSD Gabriela Firea a anunțat că i-a făcut plângere penală lui Nicușor Dan, contracanditaul său, din partea alianteți PNL-USR PLUS.
Primarul general, Gabriela Firea, a anțat aseară, 16 septembrie, într-un comunicat de presă că a depus plângere penală împotriva lui Nicușor Dan pentru diseminarea de informații false și calomnioase, pe care spune edilul, acesta le-a făcut cu privire la Parcul Verdi.
”Așa-zisele dezvăluiri bombă sunt doar minciuni și vă dau doar un singur exemplu: consilierul despre care afirma că ar fi avut beneficii personale în urma achiziției Parcului Verdi este în prezent subsecretar de stat la MDRAP, deci în Guvernul PNL! În plus, la momentul achiziției de către Primăria Municipiului București a terenurilor care compun Parcul Verdi, acesta nu mai lucra la Primăria Capitalei!", a anunțat Firea.
Firea îi cere lui Nicușor Dan daune morale de 100.000 de euro
Acesta solicită în instanță daune morale, în valoare de 100.000 de euro, pentru încălcarea dreptului la imagine, dar și scuze publice.
Edilul mai spune că parcul din zona Floreasca a fost achiționat în mod legal, în deplină transparență cu respectarea principiului cheltuirii eficiente a banului public și cu votul majoritar al consilierilor generali.
"Valoarea de achiziție pentru cele 7 terenuri a fost de la 49,775 de milioane de euro, sub valoarea de 59 de milioane de euro, rezultată din raportul final de evaluare realizat pentru PMB. De asemenea, suma achitată de Municipalitate reprezintă doar 57% din valoarea estimată și solicitată inițial de proprietari, adica 87,475 milioane euro. Trebuie să fie clar pentru toată lumea că proprietari ai terenurilor din Parcul Verdi dăduseră în judecata Primăria Capitalei, în anul 2015, pentru lipsă de folosință a proprietăților, iar instanța a decis că acestia trebuie despăgubiți, deci Primăria Capitalei trebuia să platească! Ca urmare, prin achiziția acestor terenuri nu s-a produs un prejudiciu, ci, din contră, s-a rezolvat o situaţie litigioasă cu costuri mai mici", a mai explicat Gabriela Firea.
Ce spune Nicușor Dan
”Am vorbit despre Afacerea Parcul Verdi (caz de corupție de 50 de milioane de euro al administrației Firea-PSD), despre Afacerea Tramvaiele (caz de corupție de 180 de milioane de euro al aceleași administrații) și voi continua să vorbesc despre corupție, nepotism și batjocură la Primăria Capitalei (...) O aștept la dezbatere pe candidata PSD la Primăria Capitalei să discutăm inclusiv despre cazul din sectorul 4. Curaj, Gabriela Firea!”, a transmis Nicușor Dan.
a anunțat încă din septembrie 2018, înainte de votul consiliului general, despre faptul că: ”Administrația Firea dă un tun de 50 de milioane cu Parcul Verdi. Prețul e de 10 ori mai mare decât valoarea de piață”.
Majoritatea consilierilor pe atunci de la USB (Uniunea Salvați Bucureștiul, partidul lui Nicușor Dan) nu au votat. Opt s-au abținut, trei nu s-au aflat în sala de ședință. Doar doi au fost ”pentru”.
Istoricul situației Parcului Verdi
Proprietarii parcelelor ce compun Parcul Verdi au dobândit imobilele în perioada 1998-2002 prin restituire în natură, fie pe bază de dispoziţii de primar, fie prin hotărâri judecătoreşti;
Prin Planul Urbanistic General al Municipiului Bucureşti terenurile au fost încadrate în zona spaţiilor verzi – V1A, fiind declarate o zonă de spaţiu verde public cu acces nelimitat (parcuri, grădini, scuaruri si fâşii plantate publice);
În anul 2015, o parte dintre aceşti proprietari au chemat în judecată Municipiul Bucureşti şi au solicitat despăgubiri reprezentând lipsa de folosinţa a imobilelor care deşi se aflau în proprietatea lor privată, cu categoria de folosinţă în cartea funciară de curţi-construcţii, conform PUG erau zone verzi şi nu puteau fi exploatate în vreun fel de către proprietari;
- În 2016, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de chemare în judecată şi a obligat Municipiul Bucureşti la plata unor despăgubiri pentru perioada noiembrie 2011-ianuarie 2015;
- Împotriva acestei hotărâri, ambele părți au formulat apel.
- Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că cei care locuiesc în Floreasca au cerut amenjarea parcului, astfel că Firea a dat o dispoziție prin care a înfiinţat Comisia municipală pentru analiza şi identificarea soluţiilor pentru trecerea în proprietatea Municipiului Bucureşti a terenurilor retrocedate şi amenajate ca spaţii verzi sau locuri de joacă pentru copii.
Din Comisie auu făcut parte reprezentanți ai Direcțiilor Economice, Urbanism, Mediu, Juridic, Contracte, Patrimoniu, Investiții, Cabinet Primar.
În cadrul ședințelor Comisiei, s-au analizat diverse propuneri privind imobile pentru a fi achiziţionate, printre care şi cele care compun ceea ce poartă denumirea de Parcul Verdi.