«Războiul cu ţânţarii este pierdut din start»

3 august 2016 21:19   Național
Ultima actualizare:

Despre el se spune că a mâncat ţânţari pe pâine! După 40 de ani în care a studiat viaţa acestor insecte, biologul Constantin Răduţu, cel mai cunoscut ”ţânţarolog”, pune un verdict dur asupra eficacităţii războiului tardiv declarat de Municipalitate asupra micilor vampiri. Click! vă spune de ce bătălia este deja pierdută.

”Combaterea ţânţarilor trebuia declanşată în luna aprilie, nu în iulie, cum a făcut Primăria Capitalei. Atunci era perioada apariţiei larvelor de insecte, iar acum este prea târziu. Războiul este pierdut din start, pentru că nu mai este perioada propice dezinsecţiei”, dezvăluie biologul Răduţu. Acesta consideră campania derulată în prezent de Municipalitate drept muncă în zadar şi goană după imagine.

”Acum, insectele au devenit adulte şi orice război este tardiv. Orice «arme» aducem şi stropim, pot distruge vegetaţia, dar nu mai pot stopa înmulţirea ţânţarilor”, declară tranşant Constantin Răduţu. Concret, chiar şi cele mai bune substanţe folosite pentru dezinsecţie nu se depun pe frunze sau pe copaci astfel încât să poată afecta insectele care ”aterizează”. Nu doboară decât ”vampirii” prinşi în aer şi doar în zonele în care aceştia sunt în roiuri. ”Trebuia distrusă sursa care favorizează dezvoltarea larvelor de ţânţari, ceea ce se face primăvara. Cum au devenit adulţi şi zboară peste tot, oricât am stropi în parcuri, 60 sau 70 la sută din ţânţarii din zonele respective supravieţuiesc”, a explicat Răduţu. Acum este prea târziu, pentru că, de exemplu, orice baltă de un metru pătrat făcută de un aspersor sau de o cişmea defecte, care stă mai mult de 6-7 zile, produce între 10.000 şi 20.000 de larve de insecte.

Mai multe