Reacţia Rusiei la declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la 1941: Este o sfidare neruşinată!

30 iunie 2011 12:27   Național
Ultima actualizare:

Rusia este revoltată de recentele declaraţii ale preşedintelui României Traian Băsescu, după ce acesta a menţionat că dacă „ar fi în locul mareşalului I. Antonescu în 1941, la fel ar trimite soldaţii români peste Prut", pentru a participa la agresiunea hitleristă a Germaniei împotriva Uniunii Sovietice.

"Această declaraţie, cu atât mai mult a fost făcută în ziua de doliu profund cu ocazia comemorării celor 70 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în care poporul nostru a pierdut 27 de milioane de cetăţeni, nu poate fi explicată nici de circumstanţele politice interne, nici cu trimitere la întrebările provocatoare ale jurnalistilor. Este clar că este vorba de o sfidare neruşinată", se arată în documentul eliberat de purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe.

"Traian Băsescu a justificat agresiunea armatei germane împotriva Uniunii Sovietice", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus.

Chiar dacă Cel de-al Doilea Război Mondial a debutat la 1 septembrie 1939, prin invadarea Poloniei de către Germania hitleristă, România nu a intrat în război până în 1941, când, în dimineaţa zilei de 22 iunie în jurul orei 03:00, mareşalul Ion Antonescu, conducătorul ţării noastre de la acea vreme, a dat celebrul ordin: "Români vă ordon: treceţi Prutul!". În acest mod s-a produs intrarea României în război - pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică - ca aliat al Germaniei împotriva Uniunii Sovietice a lui Stalin.

Mai citeşte:

Crin: «Nu te poţi duce ca un beţiv la cârciumă». Ponta: «Traian îşi căuta sticla pe jos». Băsescu: «Cei doi sunt imaturi şi iresponsabili»

Victor Ponta: "Traian Băsescu căuta după sticlă pe jos"

Traian Băsescu: «Tricolorul trebuie purtat în suflet, eu acolo îl am»

Mai multe