Reacțiile politicienilor după ce Klaus Iohannis i-a cerut demisia lui Dăncilă
Președintele Klaus Iohannis ne-a surpirns pe toți astăzi (27 aprilie) când a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă. ”Nu face față funcției”, a argumentat șeful statului. Imediat au apărut reacții ale politicienilor. Cei mai vocali au fost cei din PSD.
Președintele Klaus Iohannis a ținut astăzi (27 aprilie) un discurs de 13 minute, chiar de la ora 11.00, când trebuia să înceapă întâlnirea cu premierul Dăncilă. Aceasta a anunțat telefonic că nu va onora invitația la Palatul Cotroceni, iar președintele a a anunțat imediat o declarație de presă. Ultimele propoziții au fost cele mai ”grele”.
”Retrag încrederea în premierul Dăncilă. Doamna Dăncilă nu face față funcției de premier al României. Solicit public demisia doamnei Dăncilă.”
PNL și USR au anunțat că pregătesc moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă
Liderul USR Dan Barna a declarat că Executivul poate fi demis doar de către Parlament și a anunțat că va iniția discuții cu PNL-ul pentru a formula o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.
„Vom avea discutii chiar astazi cu PNL pentru a initia motiunea de cenzura”, a spus Dan Barna, pentru ziare.com
Și președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că „este perfect justificata pozitia presedintelui”.
„Categoric Guvernul asta trebuie sa plece, iar premierul nu se arata altceva decat o sluga a lui Dragnea si Tariceanu, care executa toate comenzile lor”, a spus Ludovic Orban.
Preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac spune că premierul Viorica Dăncilă trebuie să demisioneze din funcţie, afirmând că „această mediocritate politică” nu ar fi trebuit numită în această funcţie. Tomac a adăugat că PMP va susţine moţiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, întrucât PSD a aruncat ţara în haos.
Majoritatea PSD-ALDE consideră că solicitarea lui Klaus Iohannis în ceea ce priveşte demisia Vioricăi Dăncilă are valoarea unei simple declaraţii, în condiţiile în care înlăturarea premierului de la Palatul Victoriei se poate face fie de bunăvoie, fie prin decizia principalelor partide ale Puterii, scrie adevarul.ro.
”Să citească Constituţia. Să vadă prerogrativele preşedintelui, ale Parlamentului. Avem un cetăţean supărat care a intrat în campanie“, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
O reacţie promptă a avut şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului şi al ALDE. ”Preşedintele nu cunoaşte bine care sunt atributele instituţionale ale preşedintelui. Vreau să-i atrag atenţia că premierul nu are niciodată nevoie de mandat ca să plece într-o vizită. Viorica Dăncilă vorbeşte în numele Guvernului şi în numele României. Politic, preşedintele poate să facă declaraţii, să deschidă un război cu majoritatea, cu Guvernul, e problema dânsului. Majoritatea PSD-ALDE a adoptat întotdeauna o poziţie de respect faţă de instituţie. Poate să ceară demisia premierului, cum poate să o facă orice cetăţean. Are aceeaşi valoare, nici mai mare, nici mai mică. Urmăreşte ceva politic. Preşedintele face o gravă eroare de apreciere. Vrea să pară ce nu este. Nu poate să controleze prim-ministrul", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.
Ce zice legea
Klaus Iohannis nu poate retrage încrederea oficial, efectiv, Guvernului. Este vorba mai degrabă de o declarație de intenție, în care președintele își arată atitudinea critică față de cum întelege premierul să se comporte, și anume să nu meargă la Cotroceni, scrie digi24.ro.
Încrederea în Guvern poate fi retrasă doar de parlamentari. În ședință comună, senatorii și deputații pot să depună moțiune de cenzură și astfel să retragă încrederea în Guvern. Dacă moțiunea de cenzură trece, Guvernul este automat demis.