Registrul Național al Profesioniștilor din Sănătate. România va știi exact câte cadre medicale are
Vom avea Registrul Național al Profesioniștilor din Sănătate. Acesta va fi înființat, în premieră, și le va indica autorităților din domeniu câte cadre medicale are România.
Guvernul a aprobat în ședința din 30 august proiectul de ordonanță pentru modificarea și completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Printre altele, s-a stabilit să se înființeze Registrul Naţional al Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate. Vorbim despre o platformă electronică, administrată de Ministerului Sănătății (MS), unde vor apărea toate cadrele medicale România.
În prezent, informațiile privind profesioniștii din sănătate sunt disipate între MS, Colegiul Medicilor, DSP-uri și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
”Noul registru va facilita aplicarea strategiilor de resurse umane în sănătate și stabilirea în mod obiectiv a necesarului de specialiști dintr-un anumit domeniu și repartiția acestora pe arii geografice sau unități sanitare publice”, anunță reprezentanții MS.
Noile reglementări introduc și posibilitatea ca spitalele publice să se poată asocia în consorții medicale, cu personalitate juridică, în scopul derulării în comun de activități medicale, cercetare științifică, investiții în infrastructură, achiziții de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale.
S-a stabilit tariful pentru părintele care însoțește copilul internat
În plus, actul normativ reglementează tarifele serviciilor hoteliere suportate de persoana care însoțește copilul cu vârstă mai mare de 3 ani, internat într-un spital public.
Prețul nu poate depăși dublul alocației pentru hrană specifică secției în care este internat acesta.
Pentru părinții care au copii mai mici de 3 ani sau cu handicap, cazarea însoțitorului este suportată de stat, dacă medicul consideră necesară prezenţa lui, dar numai pentru o perioadă determinată.