Reguli de aur dacă vrei să aprinzi artificii de Revelion

30 decembrie 2015 22:11   Național
Ultima actualizare:

La noapte vine Anul Nou şi abia aştepţi să petreci pe cinste alături de prieteni. Ai pregătit bucate alese, casa e împodobită de sărbătoare, ai luat chiar şi artificii pentru bucuria celor mici. Ai grijă însă cum le foloseşti să nu transformi petrecerea într-o tragedie!

Magazinele sunt pline de artificii în aceste zile. Şi nu numai! Pe la colţuri de stradă, bişniţarii vă întreabă discret: “Doamna, nu vreţi o pocnitoare ieftină pentru copil?”. Nu te lăsa cucerită de oferta vastă sau de preţul bun, pentru că ce se vinde în stradă este de multe ori ilegal şi bineînţeles foarte periculos.În cazul în care vrei neapărat artificii pentru petrecerea dintre ani, cumpără din magazin! Potrivit legii, poţi folosi doar: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, mini-sori, inele de foc. Nu sunt permise pocnitorile, petardele şi „obiectele zburătoare luminoase“.Apoi, uită-te bine pe etichetă (trebuie să fie inscripţionate în limba română, cu modul de folosire şi termenul de valabilitate, iar comerciantul să aibă acte care fac dovada provenienţei lor).

Nu în ultimul rând ai grijă să le depozitezi într-un loc uscat şi răcoros până la momentul folosirii

De multe ori, persoanele rănite accidental din cauza artificiilor nu sunt neapărat cele care le aprind, ci spectatori nevinovaţi aflaţi în preajma lor. Ca părinte, e foarte important să-ţi protejezi copiii şi să nu îi laşi să stea prea aproape de artificiile aprinse. Pe lângă faptul că artificiile prezintă un risc de incendiu, atunci când sunt folosite necorespunzător ele pot exploda în mod greşit, provocând arsuri pe mâini şi faţă. Oricât de experimentat ai fi, eşti în pericol să te răneşti şi să-i răneşti şi pe alţii, aşa că atenţia e cuvântul de ordine. Iată principalele reguli de folosire a artificiilor:

Nu încerca niciodată să confecţionezi singur artificii artizanale

Foloseşte întotdeauna artificiile afară şi ţine la îndemână o găleată cu apă şi un furtun, în caz că se produc accidente.Nu îndrepta artificiile spre alţii, nici măcar în glumă, pentru că pot porni din greşeală în direcţia nedorită.Nu lăsa copiii mai mici de 12 ani să aprindă beţe de pom.Ţine mereu artificiile la distanţă de faţă, haine şi păr.Nu îndrepta artificiile spre case, alte clădiri, copaci, tufişuri şi alte lucruri inflamabile. Nu aprinde niciodată artificii în casă sau în preajma plantelor şi a ierbii uscate.Nu ţine artificiile în mână atunci când vrei să le aprinzi (e mai bine să le pui pe sol). De asemenea, nu transporta artificiile în buzunar, pentru că se pot aprinde accidental din cauza fricţiunii.Aprinde artificiile câte una pe rând şi nu pune niciodată mai multe într-un container că să le dai foc simultan. Nu reaprinde sub nici o formă artificiile care nu au explodat din prima.Nu lăsa copiii să ridice bucăţi de artificii după ce au căzut pe sol, pentru că unele mai pot fi aprinse şi pot exploda oricând.Nu purta haine largi atunci când foloseşti artificiile, pentru că îţi pot rămâne scântei în îmbrăcăminte.

Stai măcar la doi metri distanţă de artificiile aprinse

Înainte de a arunca la gunoi artificiile folosite, înmoaie-le într-o găleată cu apă, că să te asiguri că s-au stins complet.Ţine animalele de companie în casă atunci când ieşi în curte sau în faţa blocului să aprinzi artificii.

Mai multe