Reguli de coșmar pentru șefii spitalelor. Adio, nepotisme
Guvernul discută în ședința de azi un proioect de ordonanță de urgență care îi nemulțumește pe managerii din spitalele de stat. Conform propunerilor de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, managerii de spital vor fi obligați să se concentreze exclusiv pe activitatea de administrare a unităților din subordine cel puțin până la ora 16.00. În plus, documentul care va fi supus aprobării azi vrea să elimine nepotismele din sistemul sanitar.
Cutremur în luma medicală. Executivul vrea să schimbe, prin ordonanță de urgență, regulile unui joc făcut până acum de managerii spitalelor de stat. Conform documentului care va fi analizat azi în ședința săptămânală a Cabinetului Cioloș, managerii de spitale vor fi obligați să se concentreze mai mult la activitatea pentru care au fost numiți. Managerii vor putea opera, să prădea la facultate sau să participe la colocvii ori acțiuni de cercetare abia după ora 16.00. Până atunci se vor ocupa exclusiv de spital. „În țările normale, managerul nu e și chirurg ca să blocheze o sală de operație doar pentru el toată ziua. Spitalul nu e un butic, e o structură cu sute de cadre și mii de pacienți deseori, care au nevoie de un manager full time”, spun cei care susțin proiectul ministrului sănătății, potrivit tolo.ro.
Vestea i-a nemulțumit peste măsură pe profesorii doctori și pe rectorii facultăților de medicină. Ei atrag atenția că universitățile dețin o serie de echipamente medicale din spitalele de stat și dau de înțeles că ar putea restricționa accesul studenților la această aparatură.
Adio, nepotisme. Confliectele de interese sunt la ordinea zilei în sistemul medical de stat. Noile modificări legislative vor să clarifice modul în care ruda unui manager de spital poate fi angajată în unitatea medicală în care acesta activează. Conform proiectului de ordonanță, rudele până la gradul IV ale managerului nu vor mai avea voie să dețină funcții de conducere în același spital sau serviciu de ambulanță. Ministerul consideră tot conflict de interese și relațiile comerciale dintre unitățile medicale și firme private, controlate de membri ai aceleiași familii. Astfel, managerilor de spitale le este interzis să aibă relații contractuale cu societăți comerciale conduse sau deținute de rude de până la gradul IV.
Managerii nu trebuie să fie neapărat medici. O altă prevedere din document ne dă de înțeles că un manager de fabrică de ciocolată poate conduce oricând un spital de stat. Conform proiectului de ordonanță, managerii de spital pot fi specialiști în orice domeniu, nu doar medici sau profesori universitari în domeniul medical, cum se întâmplă acum. „Adevărul e simplu: în acest moment, 99% din managerii de mari spitale din Occident nu ar putea deveni niciodată manageri ai spitalelor noastre, pentru că nu sînt nici medici primari și nici cadre universitare în medicină”, se arată în justificarea modificărilor aduse Legii Sănătății, conform tolo.ro.