Reguli inteligente pentru gestionarea bugetului personal
Cei mai mulți dintre noi își gestionează bugetul personal plecând de la nevoile de zi cu zi, fără să existe o strategie pe termen lung sau reguli practice de la care să nu se abată. Acesta este principalul motiv pentru care luăm decizii neinspirate, care pot duce la pierderi financiare importate sau ne pun în situația de a nu ne putea îndeplini dorințele sau nevoile. Câteva reguli simple, respectate constant, contribuie la echilibrarea bugetului personal, ajută la realizarea de economii și, totodată, oferă posibilitatea de a ne bucura de roadele muncii noastre.
La economii nu se umblă!
Un buget gestionat corect implică două aspecte principale: banii destinați economisirii și cei pentru cheltuielile curente. Una dintre regulile de bază spune că, înainte de a cheltui, trebuie alimentat contul destinat economiilor, cu suma stabilită. Mai mult, utilizarea banilor din contul de economii trebuie făcută doar în anumite situații limită sau atunci când se atinge suma planificată inițial.
Orice economist te va îndemna să alegi varianta unui credit de cumpărături atunci când ai posibilitatea de a face o achiziție necesară sau profitabilă pentru tine și familia ta. Comercianții te pot ajuta să ai o astfel de abordare pentru că oferă clienților, direct în magazin, solutii de creditare în condițiile foarte avantajoase. Pentru cumpărător este mai rentabil să aleagă aceste variante în loc să folosească banii din contul de economii, cu atât mai mult cu cât creditele direct în magazin se obțin foarte rapid. În plus, vei avea și confortul psihic pe care îl oferă păstrarea economiilor. Aceste soluții de creditare sunt utile și comercianților care vor putea, în acest fel, să vândă mai mult.
Caută varianta optimă
Indiferent că este vorba despre formarea unui depozit de economii, a unui cont curent sau a unui credit pentru diferite achiziții, învață să alegi varianta ideală. Elementele ce trebuie luate în considerare sunt dobânda pe care o primești pentru depozite, garanția oferită de instituția financiară, precum și valoarea comisioanelor bancare, în cazul în care acestea există. În ceea ce privește creditele, indiferent de natura lor, cel mai bun comparator pe care trebuie să-l folosești este DAE.
Dobânda anuală efectivă (DAE) cuprinde toate costurile asociate unui împrumut (indiferent de tipul lui), pe care cel care ia împrumutul îl achită efectiv. Rolul DAE este transpunerea tuturor sumelor colaterale unui împrumut, pe lângă suma împrumutată, într-o valoare procentuală, pentru a se putea evalua corect, prin comparație, eficiența unui credit, DAE aducând la același numitor comun toate costurile unui credit.
Îmbunătățește-ți scorul de credit
Relația activă cu instituțiile bancare este un element care sporește valoarea scorului de credit. Astfel, orice persoană care solicită un credit bancar, indiferent de tipul acestuia, trece printr-o procedură de evaluare, inclusiv prin interogarea istoricului său financiar și a modului în care a evoluat procesul de returnare a unui credit anterior.
Pentru stabilirea acestui indicator se iau în calcul aceleași date pentru fiecare caz în parte, iar acestea includ informații precum istoricul de plată și eventualele datorii, durata creditului și tipul de credite acordate anterior, dar și conturile deținute. În aceste condiții, un credit de cumpărături, pe care oricine îl poate susține și închide în decurs de câteva luni de zile, este în măsură să îmbunătățească valoarea acestui scor de credit, astfel ca la un viitor credit suma pe care o vei putea împrumuta să fie mai mare, iar dobânda, mai bună.
Împarte corect veniturile
Gestionarea corectă a bugetului personal sau al familiei cere consecvență și menținerea inteligentă a unui raport ideal între venituri și cheltuieli. Reechilibrarea unui buget care a fost supus la „presiuni” financiare este mult mai dificilă decât păstrarea lui în echilibru.
Cea mai bună soluție pentru a fi mereu pe linia de plutire este să acorzi prioritate datoriilor. Acestea trebuie achitate la termenul scadent, fără întârzieri, care pot aduce penalități și implicit pierderea inutilă a unor sume de bani. Ajustarea bugetului trebuie realizată din capitolul destinat cheltuielilor, prin restrângerea acestora sau prin alegerea unor soluții de finanțare de tipul creditelor care pot fi rambursate fără dobândă, așa cum se întâmplă în cazul unora dintre cele mai populare credite pentru cumpărături.
Ține evidența cheltuielilor
Indiferent de bugetul de care dispui, este extrem de util să ții o evidență strictă a cheltuielilor. Această practică este una dintre cele mai bune căi care te pot ajuta să faci economii și să ai, în fiecare moment, o imagine clară a raportului dintre venituri și cheltuieli, precum și a celui dintre venituri și economii.
O evidență strictă a cheltuielilor te poate face, dacă este cazul, să le reduci, pentru un interval oarecare de timp, valoarea acestora, pentru a avea un buget echilibrat și stabil, sau îți poate arăta că ești solvabil pentru credite cu valoare mai mare, care să-ți permită satisfacerea unor dorințe importante pentru tine, precum o vacanță exotică sau o mașină nouă.
O relație activă cu o bancă, bazată pe principii reciproc corecte și avantajoase, este o abordare modernă și pragmatică care te ajută să rămâi stabil din punct de vedere financiar, să reușești să realizezi economii, dar în același timp să poți avea și satisfacția că dorințele tale, indiferent care sunt ele, se împlinesc.