Relaxare în vremea pandemiei. Mulţi români ignoră sfaturile autorităţilor şi au umplut parcurile şi pădurile

20 martie 2020 22:12   Național
Ultima actualizare:

Pandemia ne-a schimbat stilul de viaţă şi ne-a obligat să respectăm reguli tot mai stricte. Să ieşim mai puţin din case, să ne întâlnim cu cât mai puţină lume, totul pentru a limita creşterea numărului de îmbolnăviri cu viroza provocată de Covid-19. Şi totuşi, relaxare există. Mai există chiar şi cozi. Fotoreporterii Click! au surprins câteva ipostaze inedite.

Plimbări şi cozi. Pentru că vremea a fost frumoasă, multă lume a ieşit în pădurea Băneasa din Bucureşti. Cu o păturică pe iarbă, la o plimbare pe aleile umbroase, la un exerciţiu fizic. Alţii, mai puţin iubitori de natură, dar pofticioşi la capitolul mâncare, au stat zeci de minute la coadă la restaurante de tip drive-in, pentru fast-food-ul preferat. 

Nuntă cu 200 de persoane 

Au sfidat orice regulă impusă de autorităţi în lupta cu coronavirusul. Aproximativ 200 de rromi s-au strâns în Merişani, o comună din Argeş, să sărbătorească doi tineri care şi-au unit destinele, cu alai şi lăutari.

„Bine ai venit, ginerică! Să-ţi trăiască mireasa!”, se auzea pe străzi, joi, la orele prânzului, dar şi live, pe Facebook! Primarul comunei a văzut întreg alaiul cum se adunase în casa naşului, pe o cameră de supraveghere din localitate. A mers imediat la petrecăreţi, să-i convingă să meargă la casele lor. 

În scurt timp, zona s-a umplut de poliţişti, jandarmi şi mascaţi de la trupele de intervenţie rapidă, care i-au împrăştiat pe nuntaşi. Autorităţile i-au amendat cu suma de 4.000 de lei pe cei care au organizat nunta pentru că au strâns laolaltă aproape 200 de oameni. Imediat ce au plecat mascaţii, petrecerea a luat-o de la capăt, însă cu mai puţini invitaţi, anunţă observator.tv. 

Au mutat petrecerea în parcare

După ce autorităţile au decis închiderea restauran­­telor şi a cafenelelor din toată ţara tinerii din Ploieşti au improvizat peste noapte un loc unde să poată socializa. Parcarea din faţa sălii de sport Olimpia din Ploieşti era, joi seară, plină de maşini şi de tineri care ascultau muzică şi petreceau exact ca într-un club în aer liber, scrie adevarul.ro.

”Probabil că nici la festivalul berii nu vezi atât de multe maşini în parcarea de la sala sporturilor. Sunt mulţi puştani care ascultă muzică, se îmbrăţişează. Probabil că ei merg pe principiul că sunt ultimii afectaţi. E pe distracţie,” a fost replica unui ploieştean, şocat de inconştienţa tinerilor.

Mari magazine închise 

Băneasa Shopping City a­­nunţă închiderea centrului comercial începând cu data de 23 martie. Data redeschiderii este programată pentru 16 aprilie. Excepţie de la această măsură fac hypermarketul Carrefour care va avea program ca şi până acum, între orele 08.00-22.00, şi farmaciile care vor avea program de funcţionare normal, între orele 10.00-22.00. E primul mall din România care a luat această decizie, în absenţa unor dispoziţii oficiale în acest sens.  De ieri de la ora 18.00 şi IKEA România a închis temporar cele două magazine din Bucureşti. Clienţii vor putea să cumpere online.  

Armata ridică un spital pentru tratarea bolnavilor

Armata ridică un spital pe modelul celor din China în curtea Institutului Ana Aslan. Ministerul Apărării Naționale a început pregătirile pentru montarea formațiunii medicale ROL 2 care va funcţiona ca unitate pentru tratarea cazurilor uşoare şi medii de infectare cu coronavirus din România.Montarea va dura cinci zile, apoi spitalul va fi acreditat şi autorizat. 

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, primele operațiuni vizează pregătirea terenului pentru montarea containerelor și echipamentelor. „Ulterior, vor fi desfășurate activitățile de instalare a tuturor elementelor componente ale structurii medicale și racordarea la utilități. Formațiunea medicală ROL 2 va avea în compunere corturi medicale și containere - care cuprind, printre altele, unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare – structura urmând să devină operațională, din punct de vedere administrativ, în circa 5 zile de la începerea lucrărilor de instalare, iar din punct de vedere medical, după parcurgerea etapelor de autorizare și acreditare. Formațiunea medicală va funcționa ca o entitate medicală adaptată patologiei infecţioase pentru tratarea cazurilor uşoare și medii de infectare cu COVID-19”, precizează Ministerul Apărării Naționale. 

Din cadrul MApN, activitatea este sprijinită de Direcția medicală, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, Statul Major al Forţelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Comandamentul Logistic Întrunit și Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii. Formațiunea medicală de nivel ROL 2 al MApN a mai funcționat ca secție externă de boli infecțioase la combaterea virusului Ebola și a fost parte componentă a exercițiilor NATO „Saber Guardian 19” și „Vigorous Warrior 19” – cel mai mare exercițiu cu focus medical organizat până în prezent de Alianța Nord-Atlantică, care s-au desfășurat anul trecut în România. (Laura Macavei)  

Citește și 

Coronavirus România. Două femei s-au ascuns cu cinci copii, într-o peşteră

Uluitor! Stau la plajă ca sardinele în plină pandemie de coronavirus. Australia a șocat cu aceste imagini

Mai multe