Renovezi casa? Ai nevoie de autorizaţie de construire

25 iulie 2010 15:29   Național
Ultima actualizare:

Vrei să-ţi modifici apartamentul, să renovezi, să demolezi sau să reconstruieşti? Mihai Mereuţă, specialistul Click!, îţi spune ce prevede legea şi ce lucrări nu necesită şi care nu autorizaţie din partea statului.

Executarea lucrărilor de construcţii este permisă numai pe baza unei autorizaţii de construire sau de desfiinţare, emisă în condiţiile legii nr. 50/1991, la solicitarea proprietarului de imobil, teren sau construcţii identificate prin număr cadastral.

Autorizaţia de construire se emite pentru: lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitate, schimbare de destinaţie sau de reparare.

Nu necesită autorizaţie de construire:

* reparaţii la acoperişuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora şi nici materialele din care sunt executate;

* reparaţii de tâmplărie interioară şi exterioară dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor şi ale tâmplăriei inclusiv în situaţia în care se schimbă materialele;

* reparaţii şi înlocuitori de sobe de încălzit;

*  zugrăveli, vopsitorii interioare şi exterioare (dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culoarea iniţială);

* reparaţii şi înlocuiri la pardoseli;

* reparaţii şi înlocuiri la finişaje interioare şi exterioare.

Autorizaţia, emisă de administraţia publică locală

Autorizaţia de construire se emite de către preşedinţii consiliilor judeţene, de primarul general al Capitalei, de primarii municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, ai oraşelor şi comunelor.

Termenul de eliberare a autorizaţiei este de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei. Nu se emit autorizaţii provizorii. Autorizaţia de desfiinţare se emite în aceleaşi condiţii ca şi autorizaţia de construire.

Mai multe