REPORTAJ. Mamă și fiică, reginele dulciurilor la Târgul de Crăciun: «Facem turtă dulce în casă din 1947»
Prăjitura Greta Garbo, turtă dulce preparată de o familie după reţete transmise de patru generaţii, ciocolată turnată în cele mai ciudate forme, delicatese culinare şi produse specifice sărbătorilor – toate sunt atracţiile Bucharest Christmas Market sau, mai simplu, Târgul de Crăciun Bucureşti, deschis până pe 26 decembrie în Piaţa Universităţii.
Lume puţină în prima zi a târgului, poate şi din cauza faptului că intrarea se face contra-cost. Preţul biletului care asigură o intrare/zi la târg este de 5 lei la achiziţionarea online, respectiv de 7 lei, la casa de bilete din locaţie. Copiii cu vârsta până în 12 ani beneficiază însă de acces gratuit. Ca peste tot, şi aici este necesar certificatul verde.
„Nu este scump în vremurile astea, mai ales că trebuie descurajată îmbulzeala şi păstrate regulile sanitare”, spune Andreea cu sacoşa plină deja de turtă dulce cumpărată de la târg. Elisabeta Onu din Piteşti are 66 de ani şi de patru generaţii, familia ei produce turtă dulce în toate formele şi culorile. „Bunica soţului meu a strâns mai multe reţete de făcut turtă dulce cu ingredinete naturale. Le-a învăţat de la turcii şi albanezii care aveau un târg în autogara din Piteşti”, spune femeia care a venit la târg cu fata ei, Gabriela.
Turta dulce este făcută manual, prin coacere într-un cuptor de simigerie cu vatră. Preţurile? Un Moş Crăciun simplu costă 6 lei, iar cea mai scumpă construcţie de turtă dulce, un brad sau o căsuţă, costă 40 de lei. La câţiva metri distanţă ne atrage atenţia o tarabă cu unelte, chei, jucării, rulmenţi şi chiar cătuşe. „Sunt făcute din ciocolată, suntem singurii din ţară care producem aşa ceva. Folosim ciocolată naturală din Germania, cu o concentraţie de cacao de 60 la sută. Cel mai ieftin produs este un spinner care costă 15 lei iar cel mai mult costă cheia franceză şi cătuşele, 50 de lei”, spune Georgiana venită tocmai din zona Râmnicu Sărat.
Se intră cu certificat verde
În celălalt capăt al târgului, Oana şi Marius vând prăjituri de casă, de la plăcinte cu tot felul de umpluri la găluşte cu prune. În vitrina lor, la loc de cinste tronează prăjitura Greta Garbo, după numele celebrei actriţe, cu gem de prune şi nuci coapte.
Bucharest Christmas Market este deschis de luni până vineri de la 12.00 la 22:00 şi sâmbătă şi duminică de la 10.00 la 22.00. Una dintre atracţiile târgului este cel mare brad din Bucureşti, cu o înălţime de 15 metri, reutilizabil din materiale ecologice, creat din lemn şi împodobit cu ornamente sculptate. Municipalitatea mai organizează două târguri, unul la Hanul Gabroveni, care se deschide pe 6 decembrie şi altul pe bd.Decebal nr 11 care se deschide pe 27 noiembrie. Trei târguri de iarnă sunt organizate şi în sectorul 6, în Parcul Drumul Taberei, Parcul Crângaşi şi Pasajul Lujerului.