Restricții pe Litoral de la 1 august. Vom purta mască în stațiunile turistice, vom păstra distanța pe plajă
De la 1 august autoritățile au impus restricții pe Litoral, în contextul exploziei numărului de cazuri de infectare cu coronavirus și al numărului mare de români care vin în vacanță. În acest weekend pe Litoral vor ajunge peste 100.000 de turiști. Iată ce obligații va trebui să respectăm!
Tot mai multe autorități locale au decis obligativitatea purtării măștilor de protecție și în spațiile deschise. În Prahova, Argeș, Dâmbovița, Galați, Centrul Vechi din București masca devine obligatorie în locurile aglomerate, unde distanțarea socială nu este posibilă. Iată ce obligații vor avea și turiștii care merg la mare de la 1 august!
Restricții pe Litoral de la 1 august: În ce condiții devine obligatorie masca
O astfel de măsură – obligativitatea purtării măștii de protecție - a fost luată și de către autoritățile locale din Constanța, care au decis ca masca să fie purtată pe faleză, în piețe, târguri, dar și în stațiunile turistice, între orele 18.00-24.00, acolo unde distanțarea socială nu este posibilă.
Masca de protecție devine obligatorie nu numai în orașul Constanța ci și în toate stațiunile de pe Litoral, între orele 18.00-24.00. este vorba despre toate spațiile aglomerate, unde distanțarea socială nu este posibilă. Suntem cu toții de acord că este imposibil să menții o distanță de minimum doi metri față de turișii din jurul tău pe faleza din Constanța sau pe străzile aglomerate din stațiuni. Imaginează-ți strada principală din Vama Veche sau aleile pietonale din Costinești. Fără mască, riști să te infectezi! Iar dacă dimineața și peste zi turiștii stau mai mult la plajă, seara zonele sunt adevărate furnicare, unde Covidul colcăie în voie. Masca devine astfel singurul lucru pe care îl poți face ca să te protejezi. Și spălatul cât mai des pe mâini.
George-Sergiu Niculescu, prefectul județului Constanța: „Decizia a fost luată cu acordul DSP”
„Pentru zonele de promenadă din județul Constanța, în toate stațiunile turistice, vorbim de zonele tradiționale unde se creează aglomerări – Eforie, Mamaia și celelalte stațiuni, există obligativitatea purtării măștilor de protecție în intervalul orar 18:00 – 24:00. Această decizie a fost luată în urma analizei prezentate de către DSP și în urma unei adrese primite de la IPJ Constanța în ceea ce privește valorile de trafic și fluxul de persoane în aceste intervale orare”, a declarat la Digi24 George-Sergiu Niculescu, prefectul județului Constanța.
În ceea ce-i privește pe turiștii care vin la plajă, aceștia trebuie să știe că distanța mai mică de doi metri ăntre persoane și șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți,bunici). Măsura va fi valabilă tot de la 1 august, iar responsabili pentru aplicarea ei vor fi autoritățile locale și administratorii plajelor. Hotărțrea a fost adoptată marți de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. În ceea ce privește programul teraselor pe Litoral, acestea vor funcționa și după ora 24.00, însă dacă numărul de infectări crește se va reveni asupra deciziei, au declarat autoritățile locale.
Cum te poți îmbolnăvi la plajă de Covid
Purtarea măștii de protecție în aer liber, chiar și atunci când te afli pe plajă, este esențială pentru a te proteja împotriva îmbolnăvirilor.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași: „Virușul trăiește în particulele de praf și nisip”
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț, a explicat pentru Digi24 cum se transmite virusul pe plajă. „Aceste particule pe care nu le vedem se așază pe particule de praf, pe particule de nisip, care, în contextul unei mișcări a curenților de aer - că este vorba de vânt, că este vorba de aer condiționat - prezintă riscul de infectare. A purta mască în zonele deschise, dar care sunt foarte aglomerate și prezintă posibilitatea transmiterii de la o persoană la alta prin astfel de particule ce transportă virusurile, este binevenită în special în zone cum este litoralul. Consider că sunt măsuri extrem de binevenite, iar această mască nu cred că este foarte deranjantă. Este ușoară, chiar dacă o schimbăm mai des și o aruncăm - categoric trebuie să o aruncăm” spune Carmen Dorobăț.
Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică: „Viriusul este foarte ușor inhalat”
Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a explicat la același post tv că virusul trăiește pe aceste particule de praf, nisip etc. suficient timp cât să poată fi preluat, inhalat și să ajungă în alveolele respiratorii ale pacienților. „Trăiește suficient de mult timp, pentru că virusul nu circulă singur, circulă în particule mici, lichidiene, cu secreții, cu suport proteic și are de unde să se hrănească, unde să rămână într-un mediu hidratat și să poată fi vehiculat pe acești vectori fizici, cum sunt particulele de praf, particulele de nisip, suprafețele pe care se poate depune și tocmai de aceea, mijloacele de protecție sunt singurul instrument pe care îl avem la dispoziție - atât măștile, cât și igiena riguroasă a mâinilor, a suprafețelor”, a punctat Ioana Stăncel.
Restricțiile care se vor aplica pe Litoral vor intra în vigoare de la 1 august.
Șase categorii de simptome ale infectării cu SARS COV 2
Oamenii de ştiinţă au prezentat un studiu revoluţionar care poate determina cine va scăpa cu o formă uşoară a bolii şi cine riscă să aibă nevoie de ventilator, transmite Adevărul. Un nou studiu a arătat că simptomele COVID-19 pot fi încadrate în şase categorii. Această descoperire poate contribui la identificarea mai rapidă a pacienţilor care riscă să dezvolte forme grave ale bolii, urmând să aibă nevoie, la un moment dat, de ventilator.Studiul a identificat şase mari categorii de simptome:
- Categoria I (similară cu o răceală, fără febră): dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, dureri în piept, fără febră
- Categoria II (similară cu o răceală, cu febră): dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, răguşeală, dureri în piept, febră, fără poftă de mâncare
- Categoria III (probleme gastrointestinale): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, diaree, dureri în gât, dureri în piept, fără tuse
- Categoria a IV-a (formă severă, primul nivel, cu oboseală): dureri de cap, pierderea mirosului, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în piept, oboseală
- Categoria a V-a (formă severă, nivelul doi, cu stare confuză): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în gât, dureri în piept, oboseală, stare confuză, dureri musculare.
- Categoria a VI-a (formă severă, nivelul trei, probleme abdominale şi respiratorii): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri de gât, dureri în piept, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare, senzaţie de sufocare, diaree, dureri abdominale
Restricțiile care se vor aplica pe Litoral și care vor intra în vigoare de la 1 august se adresează tuturor turiștilor, mai puțin copiilor cu vârste mai mici de cinci ani, care nu sunt obligați să poarte mască de protecție.