Reţeaua în scandalul Microsoft: Claudiu Florică, omul de 50 de milioane de euro

1 octombrie 2014 22:18   Național
Ultima actualizare:

Martorii audiaţi de procurori au povestit în detaliu cum au fost fraudate cele mai mari achiziţii din domeniul IT din ultimul deceniu. Ei au relatat cine şi cum ar fi luat mită. Personajul central al contractelor este Claudiu Florică, cel care ar fi intermediat contracte şi şpăgi. 50 de milioane de euro ar fi primit toţi cei implicaţi în dosar.

Printre cei nominalizaţi sunt cei mai importanţi oameni de afaceri din domeniul IT din România: Irina Socol, Florin Ilia - Siveco, Florin Talpeş - Softwin, Gabi Marin – Omnilogic. Martorul spune că aceştia ar fi dat mită pentru a obţine un contract de 200 milioane de euro.

Totul începe atunci când Microsoft Irlanda a împuternicit Fujitsu Siemens Computers (FSC) să încheie contracte cu statul român la preţuri cu 47% mai mici decât cele de catalog. Reprezentantul în România al FSC era Claudiu Florică. Acesta s-a înţeles cu alţi oameni de afaceri sau reprezentanţi ai Executivului român din perioada 2003- 2009 ca înţelegerile contractuale cu Microsoft să fie plătite la preţ întreg, discountul fiind împărţit între aceştia.„Există probe certe în sensul că miniştrii şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile. Au încheiat contractul cadru de licenţiere Microsoft în condiţii oneroase pentru Guvern, asigurând posibilitatea deturnării discountului de circa 47% acordat de Microsoft Guvernului României şi, implicit, plata unor comisioane către persoanele implicate”, susţin procurii DNA.

La data de 11 decembrie 2003 a fost emisă Hotărârea de Guvern prin care a fost aprobat contractul cu Microsoft de 54 de milioane de euro. Plecând de la acest contract- cadru, s-au semnat până în 2009 alte înţelegeri contractuale care au mărit suma plătită de statul român la 262 de milioane de euro. Suma totală includea şi comisioanele de şpagă, potrivit DNA.

Florică a cooptat în această afacere mai multe persoane ce aveau susţinerea financiară sau influenţă directă sau indirectă „asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului”. De exemplu, procurorii au descoperit că aproximativ 20 de milioane de dolari au fost dirijaţi de Fujitsu– Siemens în contul off-shore-ului Profinet Aktiengesselschaft din Liechtenstein, iar de aici la firma Slytherin Marketing Ltd. De aici, banii erau scoşi de partenerii lui Florică şi daţi, conform martorilor DNA, mai multor miniştri, înalţi funcţionari şi afacerişti cu relaţii în Guvern. O parte din bani au fost daţi, prin virament bancar, unor intermediari. Fiecare afacerist din reţeaua „Florică” avea intrare la câte un membru al Guvernului implicat în derularea contractelor IT cu produse Microsoft.

Mecanismul era de a se crea un profit cât mai mare în firmele subcontractante, profit din care erau scoase prin intermediul unor off-shore-uri (n.r. – firme înregistrate în paradisuri fiscale) sumele de bani necesare plăţii mitelor prin intermediul unor contracte de servicii fictive. Odată ajunşi banii în off-shore-urile din destinaţii cât mai îndepărtate pe teritoriul României, mitele erau plătite fie prin transferuri bancare în firmele nominalizate de persoanele de lângă autoritatea contractantă şi care aveau rolul de a spăla respectivii bani şi de a-i aduce în ţară pe căi legale sau o parte erau scoşi numerar din băncile din afara teritoriului României şi aduşi în numerar în ţară, tot în mod ilicit, folosind diferiţi intermediari care aveau doar sarcina de a-i transporta, toate acestea făcându-se în scopul ascunderii sursei veniturilor de persoanele care încasau mită. Un alt contract de achiziţii cu Ministerul Educaţiei s-a derulat până în anul 2009. Acesta a ajuns în total la o valoare de 124 milioane dolari, iar valoarea reală a echipamentelor hardware cumpărate de Ministerul Educaţiei a fost de aproximativ 50% din preţul contractual şi în cazul aplicaţiilor software şi serviciilor valoarea reală fiind aproximativ 10% din preţul achiziţiei.

Potrivit unei declaraţii de martor, în 2004, “Claudiu Florică s-a întâlnit cu Victor Ponta, care avea la acea vreme funcţia de şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase, şi a încercat să-l determine pe acesta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei şi prin această presiune să oblige practic, firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD. În schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers ar fi dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcută prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea dată”, susţine martorul. Premierul Ponta a negat, marţi seara, orice implicare a sa în acest dosar.

Parlamentul a luat vacanţă speriat de scandalul Microsoft

Ultimul stinge lumina! Parlamentarii au preferat să mimeze munca miercuri, speriaţi de implicaţiile scandalului Microsoft şi au fugit ca potârnichile. Panica a fost evidentă la Senat, unde ultima şedinţă înaintea vacanţei pentru campania electorală a fost suspendată, ieri, oficial din lipsă de cvorum. Practic, totul s-a întâmplat când s-a pus problema unui răspuns la cererea DNA pentru începerea cercetării penale a senatorilor Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu. Problema a fost pasată la Comisia Juridică, aceasta urmând să ofere o părere pe 8 octombrie. Până atunci la revedere şi un praz verde!

Scandalul, în cifre

9 – numărul foştilor miniştri acuzaţi până în acest moment

50.000.000 de euro – mita încasată de toţi cei implicaţi în dosar

11.000 de euro – preţul plătit de Ministerul Educaţiei pentru lecţii informatice care pe piaţa liberă costau cel mult 2.000 de euro

343.000.000 de euro - Suma celor trei contracte pentru licenţe Microsoft sau pentru realizarea Sistemului Educaţional Iformatizat, care fac obiectul verificărilor DNA.

1.500 de euro – preţul cu care cumpăra Ministerul Educaţiei o imprimantă care, pe piaţă, costa aproximativ 300 de euro

79.500 - numărul licenţelor cumpărate în plus, fără nici o justificare.

Mai multe