Rețete de Florii. Cele mai gustoase preparate cu pește
Pe masa de Florii peștele este la loc de cinste. Îl poți găti în multe moduri și cu nici unul nu vei da greș. Fie că alegi o rețetă rapidă sau una sofisticată, familia se va linge pe degete. Iată cele mai gustoase preparate cu pește!
Tradiționalul pește nu poate lipsi de pe masa de Florii, ziua când creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Este de fapt a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri, pentru că se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește.
În popor se spune că peștele consumat în de Florii are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală. În acest an, Floriile sunt pe 12 aprilie, adică peste doar trei zile. Așa că e cazul să te grăbești ca să fi sigur că prinzi un pește bun.
Dar înainte, stabilește-ți cum vrei să-l prepari, ca să-ți iei toate ingredientele necesare. Îți propunem câteva rețete, pe care să le prepari cu această ocazie.
- Pește la grătar cu portocale și maghiran: se poate prepara cu orice tip de pește pe care-l găsești la magazin. Îl crestezi pe fiecare parte, îl condimentezi cu sare și piper, îl ungi cu lei de măsline și storci desupra câte o jumătate de portocală și pui peste maghiranul. Înginge grătarul bine și așează-l. Coace-l câte 3-4 minute pe fiecre parte;
- Pește la cuptor pe pat de legume: după ce-l cureți de solzi și de măruntaie, asta în cazul în care nu l-ai cumpărat deja pregătit, condimentează-l cu sare, piper, cimbru uscat, îl unge cu o lingură de ulei și îl bagi în frigider pentru 15 minute ca să prindă aromele. Cureți legmele, cepele, ardeii iuți, ardeiul capia, roșiile, li letai rondele. Într-o tavă, faci un pat de legume peste care așezi peștele și deasura niște roșii feliate, usturoi toat mărunt și tornic un pahar cu vin. Tava se bagă în cuptorul încins și se lasă timp de 40 de minute, la 200 grade C. La final presari pătrunjel tocat;
- Șnițele din pește: poți cumpăra fileuri din orice tip de pește, dar foarte gustos este șalăul. Tot ce trebuie să faci este să treci fileurile prin făină, apoi prin oul bătut cu sare și apoi prin pesmet. Le prăjești într-o baie de ulei și când sunt gata le scoți pe hârtie de bucătarie. Pui sare și storci peste șnițele o jumătate de lămâie. Garnitura poate fi ori legume sotate, ori ciuperci la grătar, ori cartofi copiți în coajă sau fierți, peste care pui un cub de unt;
- Tocană de pește: bucăți din diferite tipuri de pește le pui într-o cratiță peste ceapa și usturiul călit, dar nu înainte de a le da prin făină. Adaugi un pahar cu vin, suc de roșii sau roșiile curățate de pieliță și tăiate cubulețe. Pui capacul și lași la foc potrivit timp de 30 de minute. Asezenozi cu sare și piper, iar la final presari pătrunjel tocat. În mod tradițional tocana se servește cu mamaligă;
- Borș de pește: într-o oală puni apa să fiarbă, iar când începe să clocotească dai focul la minimum. Peștele curățat, poate fi macrou, caras, crap, spălat și porționat îl pui în apa care fierbe și îl lași 15 minute. Apoi, îl scoți și strecori apa. Morcovul, ardeiul gras, pătrunjelul și țelina le speli, le tai cubulețe și le pui în apa în care a fiert peștele. La final adugi bucățile de pește, pui sare, piper, acrești cu borș și presari leuștean;
- Saramură de pește: doi carași curățați, dar lăsați cu solzi, și dați cu sare din abundență, îi pui pe grătarul încins.Tot acolo așezi patru roșii, doi ardei grași și unul iute. După ce peștele și legumele sunt coapte pe ambele părții, îi lași deoparte. Decojești legumele, le tai în bucăți. Între timp pui la fiert 500 m de apă, când dă în clocot adaugi legumele și le lași să fiarbă cinci minute sub capac. La sfârșit pui usturoiul pisat, pătrunjelul taiat. Saramura se așează într-o tavă, peste bucățile de pește.