Reţete tradiţionale din 8 zone ale ţării

5 octombrie 2013 13:54   Național
Ultima actualizare:

Fiecare regiune a ţării noastre are anumite bunătăţi culinare specifice. Dacă te duci în Dobrogea vrei să mănânci peşte, în Moldova borş, în Ardeal o tocăniţă... Iar mâncarea parcă are alt gust acolo, „la ea acasă”. Vrei reţeta originală?

Agenţia de PR Russenart Communications a iniţiat proiectul „Descoperă tradiţiile culinare româneşti!", prin care a adunat de la pensiuni turistice şi de la blogeri culinari din diferite zone ale ţării cele mai gustoase reţete ale locului. Încearcă-le şi tu!

Degeţele cu mac

Ingrediente: 750 g cartofi fierți în coajă, 75 g griş, un ou, un praf de sare, 200-250 g faină albă, 80 g unt, 6 linguri de mac măcinat, 6 linguri de zahăr pudră amestecat cu un plic de zahăr vanilat.

Mod de preparare: Cartofii se fierb în coajă, se zdrobesc, se adaugă sarea, grişul şi făina (200 g). Se frământă un aluat molcuţ, încă lipicios, din care se modelează "degeţelele" de 9-10 cm. Se pun toate odată la fiert în apă clocotită. Când se ridică la suprafaţă, se culeg cu o spumieră şi se pun într-o cratiţă cu unt topit. Se amestecă, apoi se presară peste ele mac măcinat amestecat cu zahărul pudră.

Tocăniţă cu varză murată

Ingrediente: 1 kg carne de mangaliţa (porc), untură de mangaliţă sau ulei, 2 cepe roşii, 1,5 kg varză murată, 3 dl smântână, 2 ardei verzi, 2 roşii, 2 căţei de usturoi, 3 linguri de făină albă, sare, boia de ardei dulce sau iute, chimen după gust.

Mod de preparare: Se căleşte ceapa tăiată mărunt, se adaugă usturoiul, chimenul şi boia de ardei. Adăugăm carnea de mangaliţă tăiată în cuburi şi o frigem. Stoarcem varza de zeamă, completăm cu puţină apă şi adăugăm la carne. Condimentăm după gust şi călim carnea cu varza murată sub capac până la înmuiere. Dregem tocăniţa cu smântână şi puţină făină. Se serveşte cu pârjoale de cartofi şi smântână.

Tocinei

Ingrediente: 2 kg cartofi, o lingură de sare, una de făină, piper, 2 ouă, un pumn de brânză de burduf, untură de porc, smântană.

Mod de preparare: Se curăţă cartofii şi se rad pe răzătoarea mică, se amestecă bine cu făina, ouăle, sarea şi piperul. Se amestecă apoi cu brânza. Se toarnă pasta într-o tavă unsă cu untură de porc şi se dă la cuptor la foc mediu. Se lasă acolo până capătă o coajă maronie-aurie. Se scoate, se unge pe deasupra cu câteva linguri de smântână, se taie şi se serveşte cât e caldă.

Clătite bănăţene

Ingrediente: pentru aluat: 3 ouă, 300 g făină, 300 ml lapte, 250-300 ml apă minerală sau lapte, 3 linguri unt topit, un praf de sare, un plic de zahăr vanilat, 50 ml ulei pentru prăjit. Pentru umplutură: 250 de grame de brânză de vaci, 5 ouă, 2 plicuri de zahăr vanilat, 200 g de smântână dulce, 250 g de zahăr, stafide, unt pentru uns vasul gratinabil.

Mod de preparare: Se prăjesc clătitele. Pentru umplutură, brânza se amestecă cu 1 ou, 50 g de zahăr, stafidele și un pliculeţ de zahăr vanilat. Se umplu clătitele cu această compoziţie. Se pun într-un vas termorezistent uns cu unt. Pentru sosul de vanilie, gălbenuşurile se mixează cu un plic de zahăr vanilat, 80 g zahăr şi smântâna. Sosul se toarnă peste clătite şi totul se dă la cuptor.

Albușurile se bat cu sarea şi zahărul rămas (120 g) până se obţine o bezea. După ce au stat 10 minute la cuptor, clătitele se scot, se adaugă bezeaua şi se reintroduc la cuptor până se caramelizează bezeaua.

Borş moldovenesc de fasole albă

Ingrediente: 600 g fasole albă, 350 g morcovi şi albitură, 300 g ceapă, 150 g ţelină, câţiva căţei de usturoi, cimbru, 1,5 l borş, 50 g leuştean, 50 g pătrunjel verde, sare, ulei

Mod de preparare: când fasolea este aproape fiartă, se adaugă zarzavatul tocat, ceapa, usturoiul şi cimbrul. Apoi borşul care a fost fiert separat. Se mai fierbe 5 minute, apoi se adaugă verdeaţa şi puţin ulei încălzit. Pentru un gust mai bun, legumele se călesc în tigaie înainte de a fi adăugate în fasole.

Mâncare cu castraveţi muraţi

Ingrediente: 1 kg castraveţi muraţi, 1 kg carne (de porc, mânzat, miel), 3 cepe, un pahar de bulion de roşii, două linguri ulei, cimbru uscat, mărar, piper.

Mod de preparare: Ceapa tocată se căleşte în ulei, se adaugă carnea, iar când aceasta a prins coajă, se stinge cu apă caldă şi se lasă la fiert o jumătate de oră. Castraveţii se taie bucăţele şi se pun în mâncare cu cimbru şi piper. După ce se înmoaie, se adaugă bulionul îngroşat cu puţină făină şi se mai lasă pe foc o jumătate de oră. La sfârşit se presară mărarul tocat.

Plăcintă cu brânză fiartă în lapte

Ingrediente: 12 foi de plăcintă proaspăt pregătite sau congelate, 1 kg telemea de vacă, 1 l lapte, 5 ouă, 3 linguri smântână, unt sau ulei pentru uns tava.

Mod de preparare: Se rade brânza, se adaugă ouăle și smântâna. Se omogenizează. Se unge tava cu unt sau ulei, se așază 4 foi de placintă și se adaugă jumătate din brânză. Se întinde bine. Se aşază alte 4 foi şi se întinde restul de brânză. La final se pun alte 4 foi şi se toarnă laptele deasupra. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit o oră și jumătate la foc mic. Se scoate tava și se acoperă cu un prosop de bucătărie un sfert de oră. Se pune și puțină smântână deasupra. Este bună atât caldă, cât și rece.

Scordolea cu peşte sărat

Ingrediente: la un 1 peşte sărat de 1 kg intră cam 1 kg şi jumătate de cartofi, o căpăţână de usturoi pisat, o jumătate de cană de ulei sau mai puţin.

Mod de preparare: Peștele se pune în apă calduță ca să se desăreze bine, se fierbe, apoi se dezosează. Se fierb cartofii curățați de coajă în zeama în care a fiert peștele, se scurg de zeamă, se lasă să se răcească și se zdrobesc ca la piure, se bat cu ulei ca la maioneză, usturoi pisat și sare, dacă mai e nevoie. Se pune pe un platou un strat de piure, se presară peștele dezosat și se acoperă cu restul de piure. Se nivelează frumos cu un cuțit, se ornează de jur împrejur cu măsline.

Mai multe