Revelionul 2012, petrecere de criză

2 ianuarie 2012 19:04   Național
Ultima actualizare:

Nouă trupe româneşti, şase ore de petrecere în aer liber, 15 minute de jocuri de lumini şi artificii. Acestea sunt „recordurile" nopţii albe din Piaţa Constituţiei, în care numărul petrecăreţilor a depăşit aşteptările.

Fix 2 milioane de lei. Cu 10% mai puţin decât anul trecut şi mai puţin de jumătate decât bugetul Revelionului Integrării din 2007.

Aceştia au fost banii pe care Primăria Capitalei i-a alocat pentru petrecerea de sfârşit de an din Piaţa Constituţiei.

Cu toate acestea, noaptea dintre ani a avut mai mulţi petrecăreţi decât s-ar fi aşteptat cineva: circa 50.000 de bucureşteni s-au distrat cu măsură, în aer liber.

„Anul acesta am avut un buget limitat la 2 milioane de lei. La fel ca şi anii trecuţi, ne-am rezumat la a invita artişti români să cânte în noaptea dintre ani.

Ne-am străduit şi, cred eu, am reuşit să creăm un spectacol care a bucurat pe toată lumea", ne-a spus Mihaela Păun, directorul ARCUB, organizatorul petrecerii de Anul Nou.

„Seceta" din bugetul Capitalei s-a simţit şi în buzunarul petrecăreţilor. Numărul celor care au ales să petreacă Revelionul în aer liber, gratuit, a crescut simţitor. În comparaţie cu anul trecut, anul acesta au fost martori la programul de sfârşit de an cu 10.000 mai mulţi bucureşteni.

Explicaţia este simplă: veniturile românilor au scăzut simţitor din 2007 încoace. Iată cum au evoluat spectacolele de sfârşit de an, organizate de Primăria Capitalei: în 2007, cu ocazia Revelionului Integrării Europene, 33 de trupe, din ţară şi din străinătate, au cântat pe scenele amplasate la Piaţa Universităţii şi Piaţa Revoluţiei.

Primăria a investit un milion de euro în show, sumă din care 45% a reprezentat costul focului de artificii de 8 minute; în 2008 au fost nouă trupe româneşti şi cântăreaţa britanică Sophie Ellis-Bextor, 15 minute de artificii; în 2009 au cântat zece trupe, 20 de minute de articifii; în 2010 am avut 13 trupe şi 15 minute de artificii; în 2011 au fost 12 trupe româneşti şi 15 minute de artificii; în 2012 au fost 9 trupe şi 15 minute de artificii.

Cifrele chefului de Anul Nou

Participanţi: 9 trupe şi artişti români;

Buget: 2 milioane de lei;

Cel mai bine plătit artist: Zdob şi Zdub;

Artificii: 4,5 tone de material pirotehnic 15 minute de jocuri de lumini şi artificii, pe muzică;

Dotări: 200 mp de ecrane cu leduri, 10 TIR-uri cu echipamente, 200 de reflectoare;

Deşeuri: 23 de tone de sticle, ambalaje şi petarde.

Au aruncat mai puţine gunoaie

Bucureştenii care au petrecut în Piaţa Constituţiei au lăsat în urma lor mai puţine mizerii.

1 ianuarie 2012

Gunoierii au strâns după petrecăreţi 23 de tone de deşeuri, cu 7 mai puţin decât anul trecut.

1 ianuarie 2011

Sticlele de şampanie, paharele din plastic şi resturile de petarde şi confetti vor fi reciclate.

Mai multe