Rezervist voluntar în Armata Română: Instrucțiile sunt plătite

4 octombrie 2015 18:04   Național
Ultima actualizare:

Situațiile tensionate din întreaga lume au determinat Ministerul Apărării să propună proiectul de lege „rezervist voluntar în Armata Română”, care promite să plătească doritorii, atât pe timpul instrucțiilor, cât și în misiuni. Iată ce ar trebui să faci pentru a te înrola și câți bani îți sunt promiși în schimbul serviciilor militare.

Pentru a deveni rezervist voluntar în Armata Română, trebuie să îndeplinești anumite criterii de vârstă, însă se pare că Ministerul Apărării nu face prea mari pretenții atunci când vine vorba de potențiali soldați. Programul care promite să plătească serviciile militare chiar și pe timpul instrucțiilor a fost lansat ca proiect de lege și sună promițător pentru tinerii șomeri, potrivit Adevărul.

Ce trebuie să faci pentru a deveni rezervist voluntar în Armata Română

Persoanele eligibile pentru a ocupa poziția de rezervist voluntar în Armată Română trebuie să aibă între 18 și 45 de ani, indiferent dacă sunt femei sau bărbați. Aceștia trebuie să semneze un contract, pe durată determinată care relevă faptul că acceptă să ocupe funcții în structura Ministerului Apărării Naționale.

Astfel, rezerviștii vor fi soldați, gradați, ofițeri și subofițeri, iar primul contract va fi valabil pe o perioadă de patru ani inițial, pentru ca următoarele să aibă o durată de numai trei ani. După semnarea contractului urmează o perioadă de instrucție, de cel puțin două zile pe lună „în perioada repaosului săptămânal” și cinci zile lucrătoare consecutive pe an.

Câți bani primește un rezervist voluntar în Armata Română

Odată cu semnarea contractului de a deveni rezervist voluntar în Armata Română, candidatul va primi „drepturi bănești și de hrană similare cu cele ale personalului militar în activitate”. Așadat, venitul net al unui soldat va fi de aproximativ 1.000 de lei pe lună, cel al unui subofițer de circa 1.500 de lei pe lună, iar cel al unui locotenent de aproximativ 1.700 de lei pe lună.

Mâncarea primită de la unitatea militară va fi taxată și scăzută din valoarea soldei, iar toate aceste drepturi vor fi acordate numai pe durata instruirii sau a misiunilor militare. În restul tumpului, rezerviștii vor primi o indemnizație lunară în valoare de 30% din soldă.

Dacă un cetățean dorește să devină rezervist voluntar în Armata Română, înainte de a semna contractul trebuie să știe că acesta nu poate fi anulat decât în cazul dizolvării firmei. Mai mult, acesta are obligația de a participa la instruire conform programului menționat mai sus și va depune jurământul militare. Mai mult, acesta va fi obligat să participe la misiuni internaționale.

Mai multe