Risc biologic în Portul Midia: «Cadavrele oilor vor fi mâncate de peşti, peştii vor fi consumaţi de oameni»

16 decembrie 2019 19:10   Național
Ultima actualizare:

Risc biologic! Doar 252 de oi au fost salvate dintre cele 14.600 aflate la bordul navei „Queen Hind”, sub pavilionul statului Palau, în momentul în care vasul s-a scufundat în apropierea Portului Midia. Mirosul cadavrelor se simte deja în zonă. Oile înecate reprezintă un pericol, atrag atenţia specialiştii.

Semnal de alarmă! Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că în Portul Midia există un „risc biologic” din cauza miilor de cadavre aflate în putrefacţie pe nava „Queen Hind”. Pe 24 noiembrie, vaporul sub pavilionul statului Palau, care transporta 14.600 de oi către Libia, s-a scufundat în Portul Midia. Echipajul s-a salvat în ultimul moment, dar bietele animale au rămas captive în boxe. 

La capătul unor operaţiuni complexe şi riscante, salvatorii au reuşit să scoată doar 252 de oi vii din pântecul vaporului eşuat. „Situaţia este complexă, critică, iar ministrul de Interne şi toţi miniştrii de resort implicaţi lucrează pentru găsirea unei soluţii. Într-adevăr, este un risc biologic pe care l-am semnalat de la început. Este evident, corpurile care sunt în putrefacţie, sub apă, reprezintă un risc biologic”, avertizează ministrul. 

Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, spune că în zona respectivă „există un risc biologic prin faptul că aceste animale putrezesc. Este adevărat că, prin putrezire, nu se declanşează epidemii sau molime, în sensul că bacteriile de putrefacţie sunt diferite faţă de cele patogene”, explică specialistul. 

Bacteriile de putrefacţie poluează însă biologic marea şi litoralul, scrie adevarul.ro. „Vă daţi seama, sunt cadavre împuţite, aruncate de valuri, iar ecosistemul se încarcă cu mizerie. Nu mai vorbesc de faptul că acele cadavre pocnite sunt consumate de peştii care sunt pescuiţi sau cadavrele ajung pe fundul apei şi sunt mâncare de rapane, iar rapanele sunt pescuite. Rapana creşte pe cadavre, este mâncător de cadavre”, adaugă Adrian Bâlbă. Specialistul crede că vor fi destui inconştienţi care vor pescui în zonă sau vor aduna rapane din Portul Midia. Prin mâncarea peştilor sau rapanelor ne putem îmbolnăvi de toxiinfecţii determinate de această poluare microbiologică. Oamenii care lucrează în Portul Midia spun că se simte un miros de mortăciune în zonă, dar aerul rece face ca acesta să nu ajungă prea departe.  De asemenea, muncitorii arată că în jurul navei „Queen Hind” este plin de peşte, atras de cadavrele aflate în descompunere.

În curând va fi organizată o licitaţie „de urgenţă”, pentru găsirea unei firme care să execute procedura de ranfluare (operaţiune de scoatere a navei şi de repunere pe linia de plutire). După aceea, Direcţia Sanitară Veterinară va interveni pentru extragerea, transportarea şi incinerarea cadavrelor. 

60 de animăluţe au murit, 11 au fost eutanasiate

Cele 252 de oi salvate de la bordul navei scufundate au fost duse într-un adăpost, la o fermă din localitatea Nuntaşi (Constanţa), unde sunt în permanenţă supraveghere. Cu toate eforturile depuse de medicii veterinari, 60 dintre oile cu prognostic grav au murit din cauza unor afecţiuni variate, produse de condiţiile din nava eşuată, iar pentru 11 s-a impus eutanasierea, din cauza unor leziuni incompatibile cu viaţa (fracturi ale coloanei vertebrale, fracturi multiple ale membrelor, afectări grave ale organelor vitale).

Mai multe