Risc mare de avalanşă în Făgăraş şi Bucegi. Toate traseele rămân închise
Turiştii care merg la munte în judeţele Argeş, Prahova şi Sibiu sunt sfătuiţi să nu urce pe traseele de mare altitudine întrucât în Munţii Făgăraş este risc maxim de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri. Și în Bucegi riscul este cotat cu 4, pe o scară de la 1 la 5. Traseele montane sunt în continuare închise în această perioadă.
”În Făgăraş riscul de avalanşă este maxim, de gradul cinci din cinci, la peste 1800 de metri şi de gradul trei la altitudini sub 1.800 de metri” a declarat pentru News.ro şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu. Şi în Masivul Bucegi este risc important de producere a unor avalanşe.
Potrivit şefului Salvamont Buşteni, Gheroghe Haiduc, riscul ca stratul de zăpadă să se disloce este cotat cu gradul patru la altitudini mari. În aceste condiţii, toate traseele montane din Masivul Bucegi, închise la începutul iernii, rămân impracticabile. Turiştii sunt sfătuiţi să respecte interdicţiilelegate de accesul pe traseele de mare altitudine.
Şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, a declarat că în condiţiile în care buletinul privind riscul de avalanşă se emite doar pentru Masivele Făgăraş şi Bucegi, salvamontiştii speră ca avertizări similare să fie emise şi pentru alte masive.
”Vrem să extindem buletinul de risc de avalanşă la nivel naţional, pentru mai multe masive, pentru că sunt mai multe staţii meteo montane, cum ar fi în Semenic, în Ceahlău, în Rodnei şi încercăm să extindem emiterea acestui tip de buletin şi pentru masivele unde sunt staţii meteo la altitudine mare”, a spus Ion Sănduloiu.
Potrivit meteorologilor sibieni, în Munţii Făgăraş, la altitudini mai mari de 1.800 de metri, riscul producerii avalanşelor este maxim - adică de cinci, pe o scară de la unu la cinci.
Potrivit acestora, la Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară peste doi metri.
Avertizarea meteorologilor este valabilă până luni seară, la ora 21.00, dar poate fi prelungită, scrie news.ro.