Românca acuzată că și-a răpit copilul a reclamat-o pe judecătoare
Românca acuzată că și-a răpit copilul și l-a adus din Canada în România pentru a-l scăpa de tatăl violent a reclamat-o pe judecătoarea de la Curtea de Apel București la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, Inspecția Judiciară va cerceta dacă Tribunalul București a luat decizia corectă în privința returnării băiețelului în Canada.
Potrivit deciziei judecătoarei de la Curtea de Apel București, Anthony (6 ani) ar trebui să fie returnat în Canada, pentru a fi alături de tatăl său de origine dominicană. Și asta, în ciuda faptului că bărbatul l-a agresat verbal, fizic și chiar sexual pe micuț, spune românca.
Mama, Anamaria Nedelcu (43 de ani), a adus dovezi zdrobitoare, care să susțină acuzațiile la adresa lui Maximo Sierra Munoz (45 de ani), bărbatul care a dat-o în judecată și care o acuză de răpire internațională.
Ținând cont că judecătoarea din România n-a luat în considerare nici una dintre probe și că a decis ca Anthony să fie returnat în Canada, Anamaria Nedelcu a sesizat CSM, reclamând-o.
Așadar, Inspecția Judiciară va cerceta dacă Tribunalul București a luat o hotărâre corectă.
Mai exact, Inspecția Judiciară va trebui să afle dacă în dosar au fost luate în calcul toate probele, inclusiv declarațiile mamei care spune că Sierra Munoz i-a agresat copilul.
De asemenea, în 10 mai, instanța va decide dacă Anamaria Nedelcu va fi extrădată în Canada, așa cum cer autoritățile de acolo. Ea este acuzată de încălcarea unui ordin judecătoresc privind încredințarea minorului și riscă până la 10 ani de închisoare.
Totuși, decizia pe care o va lua ÎCCJ în 10 mai nu este definitivă, aceasta putând fi atacată de Anamaria cu recurs.
Care este rolul Inspecției Judiciare
Unul dintre rolurile esențiale ale Inspectiei Judiciare constă în oferirea de informatții concrete Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la modul de organizare și funcționare a instanțelor/parchetelor, la conduita judecătorului/procurorului în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, ca urmare a verificărilor efectuate la cererea plenului, a secțiilor, a petiționarilor, ori de Inspecția Judiciară, din oficiu. Rezultatele constatate în urma verificărilor stau la baza adoptării hotărârilor plenului sau secțiilor cu privire la măsuri de organizare și funcționare a instanțelor/parchetelor, la sancționarea judecaătorului/procurorului, la apărarea reputației sale profesionale etc.