România a intrat în Guiness Book cu cel mai vechi pom fructifer din lume si cele mai multe sarmale de varză gătite odată

26 noiembrie 2020 18:34   Național
Ultima actualizare:

România a intrat iar în Cartea Recordurilor-Guiness Book. De data aceasta eroii sunt ieșenii. Într-o localitate din județul Iași crește cel mai vechi pom fructifer aflat încă pe rod din lume iar pelerinajul din 2019 de la Sfânta Parascheva a stabilit un record mondial. Nu prin numărul pelerinilor ci prin cel al sarmalelor de varză servite acestora.

Primul record a fost stabilit de un păr, din comuna Ciohorăni, relatează ziaruldeiași.ro. Denumit”Părul lui Sticea”acesta este atestat documentar de peste 600 de ani iar prima oară s-a scris de el pe vremea invaziilor tătare. Acest pom a fost înregistrat în Cartea Recordurilor-Guiness Book drept cel mai vechi pom fructifer roditor din lume.

Unde este cel mai vechi pom fructifer încă pe rod din lume

Experţii au determinat faptul părul ar avea 613 ani ca vechime, iar numele îl poartă după cel al celui care l-a plantat, chiar în faţa porţii unde trăiesc şi astăzi descendenţi ai lui Sticea. Pomul este la drum și poate fi văzut de oricine. El are peste 12 metri înălţime, o circumferinţă a tulpinii de circa 430 de centimetri, diametrul de aproape 140 de centimetri, scoarţa groasă de 20 milimetri, iar volumul arborelui ar fi de 8,120 metri cubi, 20% însemnând o scorbură adâncă, de 6 metri înălţime, în interiorul scoarţei. Conform analizelor realizate de Asociaţia Oendro-Ornamentală „A. Fătu”, în urmă cu aproximativ cinci ani în judeţul Iaşi existau peste 380 de arbori seculari, unul dintre cei mai vârstnici fiind un tei hibrid de la Mănăstirea Bârnova - ce ar trebui să aibă astăzi circa 680 de ani.

Pelerinajul de Sf Parascheva din 2019 rămâne în istorie prin sarmale

Al doilea record mondial atribuit Iaşului şi înregistrat oficial aparține sarmalelor servite credincioșilor veniți la pelerinajul de Sfânta Parascheva din 2019. Atunci au fost pregătite de voluntarii aduși de Primăria Iași și Mitropolia Moldovei peste 60.000 de sarmale de varză. Primăria Iaşi a realizat şi a distribuit aproximativ 60.000 de sarmale. 

Citiți și

Record Guiness Book în România: Cea mai lungă trenă a unei rochii de mireasă

"Trăsniţii" de la Prima TV au intrat în Cartea Recordurilor

Mai multe