România execută trageri reale cu rachetele Patriot. Pentru prima oară țara noastră folosește aceste arme

2 noiembrie 2023 17:26   Național
Ultima actualizare:

Atenție români! După trei ani de când a primit primul sistem de rachete Patriot, România execută cu ele de abia acum manevre și trageri reale. România deține patru sisteme de rachete Patriot. Pe 3 noiembrie unitatea militară care gestionează aceste arme în România, Regimentul 74 din Giurgiu participă la primele exerciții 

Conform defenseromania.ro, România a achiziționat șapte sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea patru au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele trei. 

Conform surselor publicației, din cele șapte sisteme patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și administrate de Regimentul 74 din localitatea Mircea Bravu din Giurgiu. Restul vor fi destinate Forțelor Terestre și nu s-a decis încă unde vor fi duse. 

Cele șapte sisteme Patriot costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția fiind deocamdată cea mai scumpă din istoria României. 

Comunicatul Ministerului Apărării 

„Începând cu data de 3 noiembrie, Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu deplasează personal şi tehnică în Poligonul de trageri sol-aer Capu Midia, pentru participarea la primul exerciţiu tactic cu trupe şi trageri reale F.A. PATRIOT SPARK 23.11.  

Acest exercițiu se desfășoară în perioada 02-17 noiembrie, având ca scop validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020, precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale” se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării 

Povestea rachetelor Patriot în România 

Primul sistem PATRIOT a fost livrat Forţelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spaţiului aerian al României şi al NATO. 

Sistemul al 2-lea PATRIOT a fost livrat în cursul anului 2022, testarea de acceptanţă şi recepţia au fost realizate în luna decembrie a anului trecut şi a intrat deja în înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT. 

Sistemele al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT au fost livrate parţial în cursul anului 2022, devenind operaționale din luna aprilie 2023 scrie monitorulapararii.ro.

Ce trebuie să știți despre sistemele Patriot 

Sistemele sol-aer cu rază de mare acţiune PATRIOT 3+ sunt capabile să neutralizeze în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 de metri). Pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului. 

Fiecare sistem PATRIOT în configurația cea mai modernă, cea furnizată României, este compus dintr-un radar AN/MPQ-65, o stație de control a focului AN/MSQ-132, patru lansatoare care pot trage câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau câte 12 rachete PAC-3 MSE și șapte grupuri electrogene (EPP) III. La pachet s-au achiziționat și peste 200 de interceptori, adică 60 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE. 

Mai multe