România, în haos! Criză sanitară, criză politică și scumpiri în lanț la alimente, carburanți, credite și asigurări

11 octombrie 2021 8:14   Național
Ultima actualizare:

Un necaz nu vine niciodată singur! În pragul iernii, românii au de înfruntat multe urgii. COVID-ul este mai ucigaş ca niciodată, toate produsele s-au scumpit şi ne-au atacat grav portofelele şi, colac peste pupăză, am rămas şi fără Guvern, ca să nu putem trage pe nimeni la răspundere pentru haosul în care e ţara acum!

1.600 de bolnavi la Terapie Intensivă

Spitale pline, fără locuri la ATI, pacienţi aşteptând pe holurile spitalelor sau în ambulanţe să prindă un pat de tratament, implorând, prea târziu, să fie vaccinaţi şi medici epuizaţi, ajunşi la capătul puterilor. România repetă scenariul Italiei de la începutul pandemiei, fapt confirmat chiar de coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. 

Acum Italia se pregăteşte de relaxări cu o rată a vaccinării de 80%, în timp ce România se luptă cu o criză de paturi la ATI şi cere ajutor extern. Ungaria a sărit în ajutorul nostru şi a oferit sprijin pentru tratarea pacienţilor COVID. 1.000 de cutii de favipiravir ar urma să ajungă la Bucureşti la începutul acestei săptămâni, a transmis vineri, ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto.

Specialiştii spun că numărul mare de persoane nevaccinate din ţara noastră a făcut ca scenariul cel mai negru posibil să devină realitate. Batem record după record. Varianta Delta generează mii de cazuri pe zi. Pe 5 octombrie am avut cel mai mare număr de infectări din pandemie: 15.037 de cazuri zilnice. Pe 8 octombrie am avut 357 de decese în decurs de 24 de ore, iar ieri, era cel mai mare număr de persoane internate la ATI: 1.603 de pacienţi în stare gravă. Mulţi tineri, inclusiv copii mici, au murit din cauza complicaţiilor produse de infecţia cu SARS-CoV-2. 

Cele mai multe decese sunt înregistrate la persoane nevaccinate. De altfel, România se află pe locul 2 în lume la decesele zilnice COVID raportate la populaţie, după Bulgaria, potrivit datelor centralizate de Universitatea Oxford. Cele două ţări au cele mai mici rate de vaccinare din Europa.

Un plin de benzină, mai scump cu 40 de lei

Iar haos nu este doar în spitale, ci şi în buzunarele noastre! Sunt scumpiri pe toate fronturile: de la alimente şi până la carburanţi. Deja, benzinăriile nu mai vând sub 6 lei litrul, iar sortimentele premium de benzină şi motorină vor trece de 7 lei luna aceasta. Specialiştii prognozează că litrul va ajunge să coste în iarnă 8 lei.

În doar trei săptămâni, carburanţii s-au scumpit cu peste 20 de bani pe litru. De vină ar fi marii producători care au scumpit barilul de petrol, cu scopul de a-şi recupera pierderile de anul trecut. În ultimele trei luni, carburanţii din România au crescut într-un ritm accelerat, astfel că faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, un plin de benzină costă acum cu 40 de lei mai mult.

Poliţele RCA, duble şi chiar triple

Şi preţurile la RCA au explodat după falimentul City Insurance. În doar 24 de ore, varianta cea mai ieftină de pe piaţă s-a dublat. Analiştii economici spun că majorările vor continua şi vor fi resimţite în tot ce vom cumpăra pentru viaţa de zi cu zi. În următoarea perioadă, vom asista la facturi uriaşe la energie electrică şi gaze. Ultimele date furnizate de INS arată că în luna august curentul s-a scumpit cu 25%. Potrivit site-ului E-nergia.ro, asta înseamnă plata suplimentară între 6 şi 19 lei în plus la fiecare 100 kWh consumaţi, în funcţie de furnizor.

Iar gazele s-au majorat cu 20%. Unii consumatori au fost înştiinţaţi de furnizorul de gaze că le va creşte factura de la 1 octombrie între 100 şi 200%. Şi vorbim aici despre cei care au încă contracte pe piaţa liberă.  Partea proastă este că preţurile vor continua să crească la iarnă, inclusiv la gaze, în condiţiile în care Rusia a redus exporturile spre Europa.  ”Anul acesta toată lumea încearcă să recupereze pierderile respective şi apare tendinţa de creştere a preţurilor, până la un punct obiectivă, dar apoi începe să devină subiectivă. Dincolo de o creştere rezonabilă, dublările de preţ sunt absolut artificiale”,  este de părere expertul în energie Ionuţ Purica.

Ratele creditelor s-au mărit deja

În plus, rata inflaţiei a crescut la 5,3%. Şi pentru a pune frână scumpirilor, Banca Naţională a majorat dobânda de politică monetară şi a dat un semnal pentru scumpirea creditelor. Sunt prea mulţi bani în piaţă! Această creştere se vede imediat la creditele cu dobândă variabilă acordate înainte de mai 2019, dependente de Robor. Fiindcă IRCC, indicele de la creditele acordate după mai 2019, este decalat cu două trimestre şi este încă la minime istorice (1.08% până pe 1 ianuarie 2022). La o simulare făcută de site-ul Finzoom.ro se poate vedea că ratele dependente de Robor la 3 luni au crescut cu 6% faţă de iulie, cu 80-90 de lei şi s-au întors la valoarea de acum un an. Astfel, la un credit de 225.000 de lei, adică 45.000 de euro, pe 30 de ani, rata a crescut la 1.290 de lei, de la 1.200 de lei, cât era în iulie. Peste câteva luni, această creştere de dobânzi se va reflecta şi în noul indice IRCC. Şi trendul dobânzilor este de creştere, avertizează specialiştii!

Mai multe