România, în stare de urgență. Măsurile care se vor aplica gradual, dacă se agravează situația. S-ar putea închide anumite locuri publice
România, în stare de urgență. În cazul în care situația o va cere, în România se vor institui măsuri și reguli fără precedent, care ar putea afecta domeniul sănătății, domeniul social, economic, financiar și ar putea îngrădi anumite drepturi fundamentale ale cetățenilor. Iată câteva dintre acestea.
În cazul în care situația se agravează și va fi necesar, prin decretarea stării de urgență autoritățile ar putea institui reguli fără precedent care ne-ar putea afecta în mod direct. Iată 8 dintre cele mai importante, potrivit hotnews.ro:
1. Izolarea și carantina persoanelor provenite din zonele de risc, precum și a celor care iau contact cu acestea; măsuri de carantinare asupra unor clădiri, localități sau zone geografice;2. Închiderea graduală a punctelor de trecere a frontierei de stat;3. Limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone ori între anumite ore, precum și ieșirea din zonele respective;4. Interzicerea graduală a circulației rutiere, feroviare, maritime, fluviale sau aeriene pe diferite rute și a metroului;5. Închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;6. Asigurarea pazei și protecției instituționale a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, a operatorilor economici care dețin capacități de importanță strategică la nivel național;7. Identificarea și rechiziționarea de stocuri, capacități de producție și distribuție, de echipamente de protecție, dezinfectanți și medicamente utilizate/utilizabile în tratarea COVID-19;8. Limitarea activității spitalelor publice la internarea și rezolvarea cazurilor urgente:i. urgențe de ordin I – pacienți internați prin Unități de primiri urgențe/Compartimente de primiri urgențe care își pot pierde viața în 24 de ore;ii. urgențe de ordin II – pacienți care trebuie tratați în cadrul aceleiași internări (odată diagnosticați nu pot fi externați);iii. pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, respectiv diagnosticați cu COVID-19.