România în topul suferinţei. La pompă!

11 iunie 2014 17:23   Național
Ultima actualizare:

Suntem din nou fruntaşi într-un top la nivel mondial. Bineînţeles, la rele! De data aceasta, e vorba de preţul carburanţilor. Deşi suntem printre săracii lumii, avem cele mai mari scumpiri la pompă de pe toată planeta.

Peste 16%! Cu atât a crescut preţurile benzinei şi motorinei, faţă de sfârşitul anului trecut. Este cel mai mare ritm înregistrat în cele 61 de state din clasamentul realizat de Bloomberg, denumit sugestiv: „Durere la pompe".

Topul a luat în calcul preţul pe litrul de benzină din perioada 31 martie - 29 aprilie, ediţia anterioară a topului, faţă de care au fost calculate creşterile, fiind realizată în al treilea trimestru din 2013.

România a ajuns pe poziţia 24 din cele 61 de state analizate, cu un preţ pe litru de 1,95 dolari, adică 7,38 de dolari/galon (aprox.4 litri).

În vechea ediţie, ţara noastră figura pe locul 33, cu un preţ pe litrul de benzină de 1,68 dolari. Cu 1,95 de dolari pe litru (circa 6,3 lei), benzina costă în România de două ori mai mult decât în Statele Unite ale Americii, de patru ori mai mult decât în Emiratele Arabe Unite şi de 195 de ori mai mult decât în Venezuela.

Din fiecare sută de lei produsă într-un an, românii rămân cu 65 de lei, iar 35 de lei se duc la bugetul statului. În total, muncim 128 de zile într-un an numai pentru dările la stat, a calculat adevarul.ro.

Altfel spus, salariiile de la 1 ianuarie, până în 9 mai, se duc în totalitate pe impozite şi taxe. Asta nu e tot! Pentru a-şi putea achita factura la energie electrică, românii lucrează aproape 10 ore şi jumătate în fiecare lună, cel mai mult dintre toţi cetăţenii statelor membre ale UE. De pildă, dacă salariul brut e de 1.000 lei, angajatul ia „în mână" doar 741 lei, iar 259 lei se duc la stat, pentru şomaj, sănătate, pensie, impozit. La rândul său, firma plăteşte pentru acelaşi salariu 281 lei, impozite şi contribuţii la stat, au calculat specialişti în resurse umane. (M. Dohi)

Mai multe