România, oficial în valul 4 al pandemiei de Covid. Cum se pregătesc spitalele
România a intrat oficial în valul 4 al pandemiei de Covid, a anunțat marți, într-o conferință de presă susținută la Guvern, Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare. El a declarat că varianta Delta, tulpină predominantă la noi în țară, îi afectează mai ales pe copii, motiv pentru care se va suplimenta numărul de paturi în secțiile de terapie intensivă destinate celor mici. Iată principalele declarații făcute azi de autorități în contextul creșterii alarmante a numărului de îmbolnăviri de la o zi la alta.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că autoritățile se așteaptă ca vârful valului 4 de Covid-19 în România să se întâmple undeva la sfârșitul lunii septembrie - precizând însă că aceasta este doar o estimare. De asemenea, cel mai rău scenariu pentru România prevede că vor exista 4000 de oameni spitalizați din cauza Covid-19 în perioadele de vârf pandemic. ”Ultima raportare de la Institutul Național de Sănătate Publică corectează, de fapt, o raportare anterioară și estimează că vârful s-ar putea să fie pe la finalul lunii septembrie. Dar este o estimare. Ne putem aștepta să apară modificări față de această estimare, iar în scenariul cel mai rău posibil INSP-ul estimează că s-ar putea să ajungem la aproximativ 4.000 de pacienți spitalizați în perioadele de vârf pandemic. Acesta este scenariul cel mai rău posibil” - a declarat ministrul Sănătății.
Valeriu Gheorghiță: „Copiii sunt cei mai vulnerabili”
Nu mai este nici o îndoială faptul că România a intrat în valul 4 de Covid, iar varianta Delta afectează mai ales copiii. Cei mai vulnerabili sunt cei de la grădiniță și cei din clasele primare. Aceștia fac parte din familii ai căror membri nu sunt vaccinați și nici nu au de gând să se imunizeze, a precizat într-o conferință de presă Valeriu Gheorghiță.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și secretarul de stat Raed Arafat au susținut și ei, tot marți, o conferință de presă în care au prezentat măsurile pe care le iau autoritățile pentru vârful valului 4 al pandemiei. Iată principalele declarații.
Ioana Mihăilă: „Suplimentăm numărul de paturi pentru copii”
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat, marți, într-o conferință de presă, că varianta Delta a coronavirusului afectează într-o măsură mai mare tinerii și copiii, precizând cu numărul maximum la nivel național de paturi ATI pentru copii este 110, dar copiii pot fi tratați și în spitalele pentru adulți. Ministrul Sănătății a făcut apel la populație să se vaccineze anti-COVID. „“Am solicitat numărul de paturi maxim disponibil la fiecare unitate sanitară centralizat de către fiecare Direcţie de Sănătate Publică precum şi ordinea în care punerea la dispoziţie a acestor paturi se face de către fiecare secţie. De asemenea am solicitat necesarul de personal care să vină să completeze ce există în momentul acesta în secţiile de terapie intensivă”, a precizat ministrul.
Raed Arafat: „Verificăm capacitatea de oxigenare a pacienților”
Raed Arafat a precizat că „am solicitat să fie verificată capacitatea de oxigenare şi mai mult să ne asigurăm că avem tot ce trebuie ca şi consumabile pentru copii în depresă respiratorie ca să fim siguri că putem să asigurăm şi copiilor asistenţă cazul în care acest lucru va fi necesar”, a transmis şeful DSU. Ela mai spus că nu se are în vedere un lockdown total, dar măsuri zonale, locale, inclusiv carantina în anumite localități, concomitent cu posibilitatea ca unele activități să continue cu persoanele vaccinate sau testate negativ la COVID. „Autoritățile urmează să decidă cum se vor aplica aceste măsuri. Înainte erau restricții pentru toți, acum poate o să fie permisii pentru unii. Nu e țintită persoana nevaccinată. Încercăm să menținem anumite activități neînchise. Poate fi vaccinare, dar și testare. Încercăm să aplicăm măsuri de sănătate publică. Varianta nouă a coronavirusului se răspândește foarte repede și aplicarea unor măsuri de protecție sanitară este normală la acest moment”, a subliniat Arafat.