România, pregătită să înceapă vaccinarea anti-COVID în 27 decembrie, alături de celelalte state UE
România este pregătită să înceapă vaccinarea anti-COVID în 27 decembrie, alături de celelalte state UE, primele vaccinate urmând să fie cadrele medicale din cele 10 spitale care au fost implicate de la început în tratarea pacienţilor cu COVID-19.
„România este pregătită, în momentul de față, pentru a începe vaccinarea pe data de 27 decembrie”, a anunțat Valeriu Gheorghiță, miercuri, 16 decembrie, la o întâlnire cu jurnaliștii. Cine se vaccinează va primi o adeverință și va fi înscris într-un registru național.
„În momentul de față Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. În momentul ăsta se pregătesc celelalte șase centre de stocare - încă de mâine (joi - n.r.) pornesc congelatoarele la minus 80 de grade pentru fiecare centru regionale de stocare. Toate echipamentele sunt achiziționate (...) Capacitatea de stocare este de un milion și jumătate de doze la Cantacuzino și încă 200.000 de doze la centrele regionale”, precizează președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea
10.000 de doze în prima tranșă
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat miercuri că primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, cu care vor fi vaccinate 5.000 de persoane, vor ajunge în ţară în perioada dintre Crăciun şi Revelion şi vor fi distribuite personalului medical care lucrează în secţiile de boli infecţioase, transmite news.ro.
”În 21 decembrie se preconizează a avea avizul pentru acest vaccin al Agenţiei Europene a Medicamentului. Din acel moment ele pot ajunge în fiecare ţară membră din cele 27. În perioada dintre Crăciun şi Revelion va veni o primă tranşă, simbolică, de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare şi rapel pentru 5.000 de persoane pe care îl vom dirija către secţiile de boli infecţioase” a declarat Nelu Tătaru miercuri după amiază, la Digi 24.
Ministrul Tătaru a menţionat că, începând cu luna ianuarie, România va primi, eşalonat, lunar, alte vaccinuri, în aşa fel încât până la începutul verii anului viitor să fie vaccinate pe rând categoriile prevăzute în planul de vaccinare.
În ceea ce priveşte transportul vaccinului, acesta se va face de către producător, în ”transporturi speciale”, cu congelatoare care pot asigura temperaturi de minus 80 - minus 90 de grade Celsius. Fiecare recipient conţine cinci doze de vaccin care poate cinci zile la temperatura de două grade, a menţionat Tătaru.
Miercuri, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a indicat că cele 27 de state ale UE vor putea "să înceapă în aceeaşi zi" campaniile lor de vaccinare anti-Covid după aprobarea vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech.Uniunea Europeană ar putea aproba oficial vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech pentru combaterea noului coronavirus cel mai devreme pe 23 decembrie, cu numai două zile după posibilul acord al autorităţii de reglementare, a declarat, miercuri, un oficial al Comisiei Europene, citat de Reuters.