România, prima în topul transplanturilor din Europa
România conduce în topul transplanturilor din Europa, având un record de 60 de donatori în primele patru luni din 2013, când au fost realizate 120 de transplanturi de rinichi şi 53 de ficat, însă niciunul de cord, din cauza incompatibilităţii primitorilor a declarat medicul Victor Zota, coordonator în Programul Naţional de Transplant citat de Mediafax.
Potrivit lui Zota, pe fondul creşterii numărului de donatori în moarte cerebrală, în România au avut loc o serie de premiere: opt transplanturi de rinichi în 24 de ore la Cluj-Napoca, cinci transplanturi de ficat în 24 de ore la Bucureşti şi patru transplanturi de cornee în 24 de ore, tot în Capitală.
"Un transplant de rinichi în România costă 20.000 de euro, iar în străinătate, între 80.000 şi 100.000 de euro. Un transplant de inimă costă 43.000 de euro în ţară şi 120.000-150.000 de euro în străinătate, iar unul transplant de ficat, 65.000-70.000 de euro în ţară, respectiv între 150.000 şi 200.000 de euro în străinătate. De asemenea, un transplant de măduvă costă în ţară 20.000 de euro, iar în străinătate, între 80.000 şi 100.000 de euro", a precizat dr. Zota
Nu toţi medicii specializaţi în transplanturi sunt la fel de mulţumiţi. Cei mai supăraţi sunt cei care se ocupă de transplantul de cord, intervenţie care, după desfiinţarea Institutului de Cardiologie din Târgu Mureş a devenit "tot mai rară", în 2013 nefiind realizată nicio astfel de operaţie.
"Din nefericire, în România, în 2013, nu a fost realizat niciun transplant de cord. Vorbim de inimi irosite, pentru că nu au fost recoltate pentru transplant", s-a plâns doctorul În acest timp, 30 de pacienţi aşteptau o inimă, iar mulţi au decedat. Am muncit 30 de ani să fac Institutul de Chirurgie Cardiacă din Târgu Mureş. A fost desfiinţat şi inclus ca secţie în Spitalul Judeţean. Consecinţele - activitatea de transplant de cord a fost dezorganizată", s-a plâns prof. Radu Deac, fost director al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş.
Transplantul hepatic, în schimb, este în plină dezvoltare, având finanţare corespunzătoare, după cum a afirmat prof. Irinel Popescu, şeful Clinicii de chirurgie digestivă şi transplant hepatic Fundeni din Bucureşti. "Avem cel mai mare număr de donatori şi ar bine să menţinem acest ritm. Au fost zile când am realizat simultan şi câte trei transplanturi hepatice. Sper ca până la sfârşitul lui 2013 să facem între 100 şi 130 de transplanturi hepatice", a mai spus Popescu. Anul acesta, 32 de noi spitale au fost implicate în Programul Naţional de Transplant, după nominalizarea coordonatorilor de transplant şi a responsabililor cu identificarea şi menţinerea donatorilor în moarte cerebrală, a mai spus Zota. Centre de profil noi funcţionează, astfel, la Deva, Constanţa, Craiova, Brăila, Botoşani, Vaslui şi Tulcea, iar în Capitală la spitale precum Universitar şi Elias.