România se înarmează la “second-hand”

23 februarie 2016 11:51   Național
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării pregăteşte în acest an procedurile pentru achiziţia a 12 avioane de luptă F-16. Pentru că nu ne permitem unele noi, vom cumpăra aparatele la mâna a doua.

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat că în România ar putea ajunge în 2017 aproape o mie de militari americani, care vor desfăşura antrenamente şi exerciţii prin rotaţie. De asemenea, ţara noastră va cumpăra încă 12 avioane de luptă F-16, toate la mâna a doua, procedurile privind achiziţia urmând să fie demarate anul acesta, iar achiziţia în 2017.

''Urmărim să achiziţionăm din excedentul disponibil al unor aliaţi aparatură care este în resurse, este performantă, este operaţională. Nu pot să subscriu la etichetarea lor ca fiind de mâna a doua. Nu ştim de unde le vom achiziţiona. Deocamdată am lansat o cerere de informaţii de la toate ţările aliate care au în dotare asemenea aparate, inclusiv de la SUA şi cinci aliaţi europeni. Aşteptăm răspunsurile lor să vedem în ce direcţie ne putem duce'', a detaliat ministrul, potrivit gandul.info.

România a achiziţionat deja 12 avioane F-16 de la forţele aeriene din Portugalia. Costul total al contractului de achiziţie de avioane F-16 upgradate prin modulul MLU (midlife update) la modelul Block 40 este de 628 de milioane de euro, bani care sunt plătiţi în tranşe eşalonate pe 5 ani, începând din 2013. Suma respectivă include, pe lângă avioane, şi pachetul logistic, instruirea piloţilor, pregătirea echipamentelor de zbor şi piesele de schimb. Până acum, niciun avion din acest lot nu a ajuns în România, însă mai mulţi piloţi români au fost instruiţi cum să le folosească. Până în 2017, aparatele ar trebui să ajungă în România.

România a decis încă din 2008 că trebuie să îşi modernizeze flota aeriană, pentru a suplini avioanele MiG 21 Lancer, a căror resursă de zbor expira începând cu 2013. Mai multe aparate MiG 21 Lancer au fost modernizate, însă costurile nu mai sunt rentabile în raport cu durata şi performanţa utilizării lor.

Mai multe