România se umple de muncitori străini. În ce ramuri o să fie și din ce țări

31 ianuarie 2022 13:24   Național
Ultima actualizare:

Avalanșă de lucrători străini în România. Ministerul Muncii a aprobat ca în 2022 să fie aduși să muncească în țara noastră 100.000 de cetățeni din țări din afara Uniunii Europene. Majoritatea o să vină din Asia dar se încearcă și aducerea de forță de muncă din Africa. În prezent, în România lucrează aproape 92.000 de oameni din țări non-UE. 

Guvernul a aprobat la sfârșitul săptămânii trecute proiectul de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022. În acest an, firmele de recrutare au primit dreptul de aduce un număr fără precedent în istoria României, 100.000 de muncitori străini din țări non-UE.   

Pentru ce domenii va fi adusă forță de muncă străină 

Potrivit Ministerului Muncii, muncitorii străini vor veni pentru a munci în domeniul construcţiilor de clădiri, de drumuri, transporturilor rutiere, în restaurante, hoteluri, panificaţie. În prezent, în România locuiesc peste 91.000 de cetă­ţeni străini din state non-UE/ Spaţiul Economic European. Cei mai mulți vor fi aduși din Turcia, Sri-Lanka, Vietnam, India sau Nepal.   

De ce este nevoie de muncitori străini? 

Datele înregistrate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că, în perioada ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate neocupate în mod repetat de angajatori scrie news.ro.  

Potrivit Ministerului Muncii, ultima analiză disponibilă arată că în perioada ianuarie – august a anului trecut, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante. Pentru acestea nu a existat forţă de muncă disponibilă pe piaţa muncii din România deși agenții economici respectivi au declarat autorităților că au încercat în mod repetat să le ocupe. 

Cum ajung străinii să muncească în România 

Cetăţenii străini pot fi încadraţi în România numai după ce "angajatorul a depus diligenţe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetăţean român, de către un cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, de către un cetăţean al Confederaţiei Elveţiene sau de către un străin titular al dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României".  

Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. Pentru anul 2021, a fost stabilit iniţial un contingent de 25.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o nouă hotărâre de Guvern.  

Potrivit estimărilor europalibera.org, cheltuiala lunară cu un muncitor străin ajunge lunar la 1.200 de euro, din care 600-700 de euro reprezintă salariul lui, iar restul sunt cheltuieli ale patronului pentru cazare și masă.

Mai multe