România trimite 200 de soldați în Qatar și Kuwait pentru a supraveghea mutarea afganilor
Armata română va participa alături de aliații din NATO cu 200 de militari la campania de evacuare a cetățenilor afgani aflați în pericol după preluarea puterii de către talibani. Operația NATO va consta, în principiu, în preluarea cetățenilor afgani din bazele din Kuweit și Qatar și relocarea acestora în baze temporare de staționare de pe teritoriul statelor aliate.
Decizia de implicare a trupelor române în procesul de mutare în baze aliate a fugarilor afgani a fost luată miercuri de Consiliul Suprem de Apărare. Acesta a aprobat înființarea Comitetului interministerial Coaliţia Naţională pentru integrarea refugiaților care vin din Afganistan, un semnal că deja România a acceptat să primească un număr dintre aceștia. Ministerul Afacerilor Interne urmează să evalueze urgent capacitatea de preluare a refugiaţilor/azilanţilor şi posibilitatea de extindere a acesteia. În România vor ajunge doar afganii care au colaborat cu militarii români. Restul afganilor vor fi transportați în alte state. Deja, potrivit digi24.ro, 7000 de afgani au fost aduși în Europa, în cea mai mare bază SUA de pe bătrânul continent, cea de la Rammstein.
Decizia CSAT
”În cadrul şedinţei CSAT a fost abordată decizia Consiliului Nord-Atlantic de a declanşa o operaţie militară pentru evacuarea cetăţenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan, precum şi a membrilor familiilor acestora. Operaţia NATO va consta, în principiu, în preluarea cetăţenilor afgani din bazele temporare din Kuweit şi Qatar şi relocarea acestora în baze temporare de staţionare de pe teritoriul statelor aliate, cu asigurarea serviciilor esenţiale. În acest sens, pe baza elementelor de planificare iniţială comunicate de Comandamentul Forţelor Aliate în Europa, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât participarea Armatei României la această operaţie de evacuare şi relocare a cetăţenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni”, se arată potrivit news.ro, într-un comunicat al Palatului Cotroceni