Românii au trecut deja la «marea liberare»! Au ieșit pe străzi, chiar dacă guvernații nu au relaxat încă măsurile împotriva COVID-19

30 aprilie 2020 8:16   Național
Ultima actualizare:

16 zile mai sunt până se va trece la relaxarea României, dar ţara pare că nu mai are răbdare. Pe străzi, în magazine, în birouri sau la telefon, oamenii nu discută decât acelaşi lucru. Ce o să facă după 15 mai, ce o să se deschidă, unde o să aibă voie? Şi până să primească răspunsuri au şi trecut la fapte!

Adio pandemie, bine ai venit speranţă! Niciodată o zi nu a fost aşteptată cu mai multă dorinţă de români. Nu ştiu ce s-ar întâmpla dacă preşedintele României, Klaus Iohannis, s-ar răzgândi şi ar anula relaxarea anunţată pentru 15 mai, dar pot să vă zic cum arăta ieri Capitala. După ce au primit marţi garanţia că vor putea ieşi liber din case peste 16 zile, bucureştenii au luat deja în stăpânire înapoi oraşul. De la Piaţa Iancului la Obor, de la Piaţa Romană la Piaţa Unirii, de la Piaţa Sudului la Piaţa Moghioroş oamenii au ieşit pe străzi, profitând şi de dispariţia în mare parte a forţelor de ordine. Pe trotuare aglomeraţie, pe străzi maşini bară la bară ca în vremurile dinainte de pandemie.

”Uraaa, liberare! Vrem terase”, strigă cât îl ţine gura Mihai în faţa blocului după ce a ieşit din casă după 14 zile. De la geam mai mulţi vecini îi strigă să cumpere bere că vin şi ei în curând. Pe alei fug câţiva copii, administratorul Niculăiţă are şi el of-ul lui. ”Bine că vine relaxarea asta şi nu mai stau copiii toată ziua pe spaţiul verde să îl distrugă”. 

George, Titi şi Maria fac curat în maşini şi şi-au făcut deja planuri de vacanţă, ieşiri la iarbă verde şi picnicuri. ”Cade la fix relaxarea. Pe 25 mai este ziua mea şi o fac la Tunari la curte. Întâi tai porcul la soacră-mea şi apoi cumpăr restul. O să fie dezmăţ de coronavirus. Să nu mai stai cu frica-n sân că faci zgomot”, zice George.

În intersecţie la Iancului doi poliţişti şi trei jandarmi se uită buimaci la explozia de oameni şi maşini din jurul lor. Vremurile în care oamenii şi maşinile treceau rar, iar ei le puteau controla au apus. Bucureştenii îşi recuceresc oraşul fără să ştie ce îi aşteaptă pe 15 mai. 

Între timp, autorităţile continuă analiza scenariilor pentru relaxarea României după 15 mai. Premierul Ludovic Orban a prezentat miercuri preşedintelui României, Klaus Iohannis, draftul cu propunerile şi scenariile ”post-liberare”. Acestea au fost prezentate marţi seară liderilor PNL şi celor ale grupurilor parlamentare ale partidului.

“Avem în evaluare toate posibilităţile, de la prelungirea stării de urgenţă, instituirea stării de alertă, emiterea ordinului privitor la epidemie cu risc major şi varianta în care nu va fi necesară nici o formă specială. Decizia o vom lua pe măsură ce ne apropiem de data de 15 mai şi decizia va depinde de evoluţia epidemiei. În cazul în care ne menţinem trendul pe care suntem astăzi, ba chiar vom avea o reducere a numărului de persoane infectate, cu siguranţă că vom lua deciziile în conformitate cu evoluţia epidemiei. Deocamdată, nu scoatem din calcul nici una dintre variante. Sigur, există şi varianta stării de alertă, care permite menţinerea restricţiilor prin intermediul deciziilor care se iau la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, dar avem şi alte variante”, a spus Ludovic Orban potrivit hotnews.ro. 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat marţi că o decizie despre măsurile de relaxare se va lua săptămâna viitoare.

«1 Mai, ultimul hop!» 

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu, scrie că orizontul „15 mai” va fi unul realizabil dacă românii vor avea grijă ce fac de 1 Mai. „După ce autorităţile au propus data de 15 mai ca fiind o «bornă» de control al răspândirii infecţiei cu coronavirus în populaţie, dincolo de care «ne vom relaxa», începând de astăzi analizele mele se concentrează pe un singur lucru: dacă suntem, ori ba, pregătiţi pentru acest moment. Ce trebuie să se întâmple ca 15 mai să fie fezabil? În primul rând ar trebui să avem grijă ce facem de 1 Mai. Dacă nu avem grijă, 15 mai rămâne un vis frumos”, scrie medicul psihiatru Gabriel Diaconu, citat de adevarul.ro.  

Curba de creştere grosieră a numărului total de cazuri este printre primele elemente care trebuie urmărite, e de părere medicul. „(Curba cazurilor– n.r.) trebuie să atingă un platou până la 2 – 3 mai, şi apoi să scadă timp de două săptămâni la rând. Cât de rapid scade, cât de abruptă e panta scăderii, rămâne de văzut”, spune Gabriel Diaconu. Numărul cazurilor active şi numărul cazurilor din ATI trebuie şi ele să scadă. În schimb, e de părere Gabriel Diaconu, curba grafică a vindecărilor trebuie să crească.  

Mai multe