Românii dau mielul pe pui, de Paște

21 aprilie 2016 12:31   Național
Ultima actualizare:

Crescătorii de oi nu reușesc să vândă prea mulți miei de Paște. Aceștia se plâng că românii s-au reorientat spre carnea de pui, care este mai ieftină.

Românii cumpără pentru masa de Paşte tot mai puţină carne de miel, consumul reducându-se aproape la jumătate în ultimii patru ani.

Prețurile mari sunt cauza, astfel că s-au orientat spre tipuri de carne mai ieftină, precum cea de pui, potrivit crescătorilor de ovine.

În urmă cu trei-patru ani se tăiau şi se consumau circa cinci milioane de miei pentru Paşte, însă, în 2015 au fost sacrificaţi doar de 2,8 milioane de miei.

”Preţul kilogramului de miel tăiat a fost în jur de 25 de lei de Paştele catolic. Cred că se va menţine acelaşi preţ. Dar problema este la cerere şi ofertă. Lumea nu mai are bani, românii sunt săraci, nu sunt cu dare de mână”, a declarat, pentru News.ro, Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte şi al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Ecvine Braşov.

Un kilogram de carne de miel costă circa 25 de lei, în timp ce un miel în viu se vinde cu 10-13 lei kilogramul. România exportă miei în viu în Italia, Macedonia, dar mai ales în ţările arabe.

Mai multe