Românii din 203 localități pot ieși la pensie mai repede. Vezi dacă te încadrezi

9 octombrie 2017 18:13   Național
Ultima actualizare:

Mai multe categorii de români pot ieși la pensie înainte de termen dacă și-au realizat stagiul de cotizare. Asta, sigur, știai. Poate știai și că pot beneficia de pensie anticipată parțială, cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, cei care au muncit mai mult decât prevede legea. Ceea ce pote nu știai e că românii se pot pensiona cu doi ani mai repede dacă au locuit sau locuiesc în anumite localități din țară. Care sunt acestea și de ce li se oferă o astfel de facilitate vă spun în cele ce urmează.

Legea pensiilor nr. 263/2010 (actualizată în 2017) prevede o reducere a vârstei de pensionare pentru românii care au locuit în ultimii 30 de ani în localități afectate de poluare, cauzată de extracția și prelucrarea minereurilor neferoase. Cei care au inspirat o bună parte din viață aer cu un conținut ridicat de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, pulberi metalice și amoniac își pot depune dosarul de pensionare cu doi ani mai devreme. În cazul lor, pensionarea anticipată nu le aduce o diminuare a drepturilor bănești.

Conform legislației în vigoare, beneficiază de acestă facilitate românii care au locuit sau care încă locuiesc la cel mult opt kilometri distanță de câteva localități cunoscute pentru calitatea proastă a aerului de respirat: Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Târgu Mureș. În total sunt 203 orașe, comune și sate aflate în raza de acțiune a acestor localități generatoare de poluare, listă care are toate șansele să fie completată cu alte localități aflate în imediata apropiere a municipiului Galați.

Verifică dacă te încadrezi pentru această facilitate accesând lista cu localitățile cu un grad ridicat de poluare cuprinse în Legea pensiilor, Secțiunea a III-a (Pensia anticipată parțială), articolul 65.

Poluarea din Galați te scoate la pensie

Senatorul PNL George Stângă a depus la Senat un amendament la Legea pensiilor, prin care solicită introducerea pe lista localităților afectate de poluare a municipului Galați și a localităților limitrofe. Parlamentarul a susținut, în cadrul unei conferințe de presă organizate luni, că propunerea sa a fost deja avizată de Comisia de Mediu de la Senat și că se așteaptă să fie votat în plenul celor două Camere ale Parlamentului.

„Am avut în dezbatere, la Comisia de Mediu, o propunere de modificare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, şi anume, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în municipiul Galaţi sau pe o rază de opt kilometri în jurul municipiului Galaţi, vor avea posibilitatea, dacă acest act normativ va fi adoptat în plenul celor două camere, să se pensioneze cu doi ani mai devreme fără a li se scădea cuatumul pensiei”, a declarat Stângă, citat de news.ro.

Acesta a citat dintr-un studiu privind calitatea aerului, realizat în 2011, care a concluzionat că oraşul Galaţi se afla la acea dată pe primul loc în topul celor mai poluate oraşe din România. „În perioada 2007-2008, instalaţiile de la Arcelor Mittal au evacuat în atmosferă aproximativ 15 tone de praf zilnic. Cea mai poluantă secţie a combinatului a fost Uzina cocsochimică, care momentan este închisă, dar faptul că în perioada în care a funcţionat la parametrii maximi a poluat foarte mult oraşul nostru”, a spus senatorul.

George Stângă este senator PNL de Galați, din decembrie 2016, membru în Comisia pentru transporturi și energie și secretar al Comisiei pentru mediu.

Mai multe